Companii responsabile față de mediu și oameni

Topirea ghețarilor la nivel global s-a accelerat dramatic începând cu anul 2000

Un studiu recent publicat în revista Nature dezvăluie cifre îngrijorătoare privind diminuarea masei glaciare la nivel global. Cercetarea, parte din inițiativa Glambie (Exercițiul de intercomparare a echilibrului masic al ghețarilor), evidențiază o pierdere masivă de gheață în primele două decenii ale secolului.

Pentru a înțelege amploarea fenomenului, specialiștii au calculat că începând cu anul 2010, ghețarii au pierdut aproximativ 5% din volumul total. Situația este deosebit de gravă în Europa Centrală, unde s-a înregistrat o reducere de 39% a masei glaciare. În contrast, regiunile antarctice și subantarctice au cunoscut o diminuare mai moderată, de aproximativ 2%.

Coordonat de Universitatea din Zurich și Serviciul mondial de monitorizare a ghețarilor, studiul prezintă date alarmante: în perioada 2012-2023, rata de topire a crescut cu 36% față de prima parte a intervalului analizat.

Pentru a contextualiza, geologul Michael Zemp subliniază că pierderea anuală medie de 273 miliarde tone de gheață echivalează cu consumul global de apă al întregii populații pe o perioadă de 30 de ani, considerând un consum zilnic de trei litri per persoană.

Cercetarea, care a implicat o gamă largă de tehnologii – de la măsurători terestre la observații satelitare – arată că topirea ghețarilor a contribuit cu 18 milimetri la creșterea nivelului mării.

Mai mult, pierderea totală de gheață în perioada studiată a depășit cu 18% topirea calotei glaciare din Groenlanda și a fost de peste două ori mai mare decât cea înregistrată în Antarctica.

Share this article
Prev Post

Industria hârtiei din SUA cere relaxarea regulilor UE privind defrișările

Next Post

600.000 de euro disponibili pentru ONG-uri mici și instituții de învățământ în 2025, prin programul Start ONG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next