Companii responsabile față de mediu și oameni

14 startupuri greentech cu soluții inovative de sustenabilitate și circularitate vor participa la AmCham Sustainability Competition 2023

AmCham Sustainability Competition, program organizat de Camera de Comerț Americană în România și Impact Hub Bucharest, și-a desemnat participanții. Competiția aduce împreună membri ai Camerei de Comerț Americane în România și startupuri, cu scopul de a găsi soluții la provocări concrete din domeniul circularității și sustenabilității.

63 de startupuri verzi și-au înscris într-o primă etapă soluțiile în cadrul AmCham Sustainability Competition, ca răspuns la cele trei provocări presante care afectează în mod special apa, aerul și solul, propuse de companiile membre AmCham: Coca-Cola HBC România, Cargill Agricultură, Kimball Electronics, Microsoft România, Raiffeisen Bank România și Stericycle România.

14 startupuri verzi au fost selectate pentru a intra în programul de dezvoltare a soluțiilor propuse, în care vor beneficia de workshopuri de business, dar și de consultare și feedback din partea companiilor participante.

Cea mai relevantă soluție pentru fiecare provocare va fi aleasă câștigătoare și premiată în cadrul AmCham ThanksGiving Day Event.

Startupurile participante în cadrul AmCham Sustainability Competition 2023

Provocarea #1: Impactul adoptării de practici agricole regenerative – Cum măsurăm impactul asupra biodiversității în urma adoptării de practici agricole regenerative?

  • Acumen Manifesto propune ca soluție testarea periodică a solului și emiterea de recomandări privind practicile sustenabile de gestiune a solului, având la bază cercetarea aplicată și documentarea atentă a acestor practici.
  • CarbonCel este o soluție ce implementează practici pentru agricultură de carbon (capturarea și măsurarea carbonului sechestrat, precum și certificarea emisiilor de carbon). CarbonCel aduce tehnologie care ajută fermierii să își optimizeze costurile, produsele și resursele și să înceapă proiecte de carbon care să le aducă venituri adiționale.
  • Carbon Smart propune un program care oferă sprijin financiar și tehnic fermierilor care adoptă practici agricole regenerative. Soluția va ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la îmbunătățirea calității solului, apei și la creșterea biodiversității.
  • DigIT inovează modelele clasice de business din domeniul agricol folosind tehnologia AI, prin automatizarea proceselor pentru afacerile din zona agriculturii, funcționând ca un asistent digital pentru eficientizarea amprentei de CO2 și construirea unor afaceri sustenabile.
  • Rodagria Produce Coop. Agricola dorește să aplice toate principiile agriculturii regenerative prin refacerea și protejarea solului și a ecosistemelor.

Provocarea #2: Reducerea amprentei de carbon – Cum pot IMM-urile să măsoare și raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3)?

  • Adaptola dezvoltă o soluție inovatoare, un CSO virtual, care ajută IMM-urile să măsoare și să raporteze amprenta de carbon (scope 1, 2 și 3). Adaptola utilizează o combinație de date și inteligență artificială pentru a ajuta IMM-urile să colecteze date despre consumul de energie, emisiile de gaze cu efect de seră și alți factori care contribuie la amprenta de carbon, mai ales în categoria emisiilor aferente Scope 3.
  • Carbon Entropy oferă companiilor de orice dimensiune un instrument pentru măsurare, analiză și management în vederea reducerii amprentei de carbon în timp real, folosind algoritimi de inteligență artificială.
  • ECONOS oferă servicii de evaluare a amprentei de carbon, permițând companiilor să măsoare cantitatea de gaze cu efect de seră eliberată de activitățile lor profesionale. Pe baza rezultatelor evaluării amprentei de carbon, sunt apoi propuse soluții personalizate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  • 3E Enterprise propune o platformă digitală de evaluare a emisiilor de gaze cu efect de seră din fiecare proces economic al IMM-urilor. Prin platformă, se vor promova produsele și serviciile sustenabile ale IMM-urilor către climatul corporativ, pentru un ecosistem economic realmente sustenabil.
  • 0C este o soluție digitală de introducere (manuală și automată) a surselor care generează amprentă de carbon, precum și a celor care ameliorează acest efect.
  • SIGAD propune companiilor o soluție în ceea ce privește centralizarea datelor, a calculelor și raportărilor către agențiile de mediu naționale sau internaționale.

Provocarea #3: Reciclarea deșeurilor – Ce soluții inovatoare există pentru reciclarea deșeurilor?

  • Archnite Technologies are ca obiectiv general crearea și dezvoltarea procesului de recuperare a materiei prime din echipamente electronice scoase din uz, crearea locurilor de muncă și reducerea lipsei de materiale și materie primă, atât pentru România, cât și pentru UE.
  • Kolecto este o soluție digitală accesibilă ce simplifică procesul de selectare, înregistrare și raportare a reciclabilelor, conectând actorii cheie din lanțul de colectare-reciclare. Pentru început Kolecto își propune să faciliteze procesul de colectare manuală a ambalajelor reciclabile de către operatorii economici ca parte din Sistemul de Garanție Returnare, ce urmează a fi lansat la nivel național în Noiembrie 2023.
  • PolyMore susține activitățile de reciclare prin aplicarea de machine learning models pentru identificarea proceselor operaționale ineficiente, erori în sortarea deșeurilor, în vederea creșterii rezultatelor în procesul de reciclare.
Share this article
Prev Post

ONU: Schimbările climatice sunt o formă de „violență” împotriva copiilor

Next Post

Londra este de astăzi un oraș foarte scump pentru mașinile poluante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next