Companii responsabile față de mediu și oameni

Ambalajele din plastic reutilizabile ar putea reduce emisiile cu până la 69% – studiu

Adoptarea pe scară largă a returnării și reutilizării ambalajelor din plastic ar putea contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 69%, a arătat miercuri un studiu citat de Reuters realizat de Fundația Ellen MacArthur în parteneriat cu Systemiq, o firmă cu sediul în Marea Britanie care se concentrează pe afaceri durabile, și cu firma de consultanță de mediu Eunomia.

Astfel de practici de economie circulară nu doar că reduc emisiile companiilor, dar pot, de asemenea, să scadă costurile pentru anumite articole, potrivit studiului care a analizat strategiile și practicile a peste 60 de organizații, guverne naționale și companii de bunuri de consum precum Coca-Cola, Danone, Nestlé, PepsiCo și Unilever.

Studiul, publicat într-un moment în care încercările Organizației Națiunilor Unite de a negocia primul tratat mondial de control al poluării cu plastic arată puține semne de progres, propune o schimbare sistemică pentru a stopa și inversa risipa de plastic din sectorul alimentar și de îngrijire personală.

În cadrul celui mai ambițios scenariu – numit System Change – sistemele de reutilizare ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 35% până la 69%, consumul de apă cu 45% până la 70% și utilizarea materialelor cu 45% până la 76%, a declarat fundația. Cu toate acestea, este posibil ca schemele de depozit să fie esențiale pentru atingerea acestor obiective, deoarece vor determina rate ridicate de returnare, a precizat Ellen MacArthur.

Însă, pentru a atinge rate ridicate de returnare și pentru a face ca sistemele de reutilizare să fie competitive, sunt necesare infrastructuri de colectare comune, ambalaje standardizate și utilizarea de ambalaje comune de către părțile implicate – arată analiza.

Context

O a treia rundă de negocieri ale Organizației Națiunilor Unite pentru a încerca să elaboreze primul tratat din lume pentru controlul poluării cu plastic a atras peste 500 de propuneri din partea guvernelor. Negociatorii, care s-au reunit timp de o săptămână în capitala Kenyei în cadrul discuțiilor cunoscute sub numele de INC3, au termen până la sfârșitul anului viitor pentru a ajunge la un acord privind controlul materialelor plastice, care produc aproximativ 400 de milioane de tone de deșeuri în fiecare an.

Mai puțin de 10% din deșeurile de plastic sunt reciclate, potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), în timp ce cel puțin 14 milioane de tone ajung în oceane în fiecare an, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Accesează studiul

Share this article
Prev Post

Academia de Compost promovează prin Platforma de mediu pentru București compostarea comunitară a bio-deșeurilor bucureștenilor

Next Post

Parlamentul European adoptă norme revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next