Companii responsabile față de mediu și oameni

Ce este COP28, de ce evenimentul din acest an este controversat și de ce este important. O sinteză BBC

Liderii mondiali vor discuta despre combaterea schimbărilor climatice în cadrul unui important summit ONU care va avea loc în Dubai, începând cu finalul lunii noiembrie, în contextul unui 2023 marcat de fenomene meteorologice extreme în care au fost doborâte numeroase recorduri climatice.

COP28 este cea de a 28-a reuniune anuală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) pe tema climei, în cadrul căreia guvernele vor discuta despre cum să limiteze și să se pregătească pentru viitoarele schimbări climatice.

Reuniunea la nivel înalt se va desfășura în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023, în la Dubai, Emiratele Arabe Unite (EAU).

COP înseamnă „Conferința părților”, „părțile” fiind țările care au semnat acordul inițial al ONU privind clima în 1992.

De ce este controversată organizarea COP28 în Dubai?

Emiratele Arabe Unite sunt una dintre primele 10 națiuni producătoare de petrol din lume.

Sultan Al Jaber, directorul executiv al companiei petroliere de stat, va prezida discuțiile din cadrul COP28.

Materiile prime fosile, precum petrolul, gazul și cărbunele, sunt principalele cauze ale schimbărilor climatice, deoarece, atunci când sunt arse pentru energie, eliberează gaze cu efect de seră care încălzesc planeta, cum ar fi dioxidul de carbon.

Însă compania petrolieră a dlui Al Jaber intenționează să își extindă capacitatea de producție.

„Este echivalentul numirii directorului general al unei companii producătoare de țigări pentru a conduce o conferință privind tratamentele împotriva cancerului”, a declarat grupul de activiști climatici 350.org.

Sultan Al Jaber susține că se află într-o poziție unică pentru a face presiuni asupra industriei petroliere și a gazelor naturale și că, în calitate de președinte al firmei de energie regenerabilă Masdar, a supravegheat, de asemenea, extinderea tehnologiilor curate, cum ar fi energia eoliană și solară.

De ce este important COP28?

Se speră că COP28 va contribui la menținerea pe linia de plutire a obiectivului de limitare a creșterii temperaturii globale pe termen lung la 1,5 grade Celsius. Acest obiectiv a fost convenit de aproape 200 de țări la Paris în 2015.

Obiectivul de 1,5 grade Celsius este esențial pentru a evita cele mai dăunătoare efecte ale schimbărilor climatice, potrivit Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), organismul ONU pentru climă.

Încălzirea pe termen lung se situează în prezent la aproximativ 1,2 grade Celisus în comparație cu perioada preindustrială – perioada de dinainte ca oamenii să înceapă să ardă combustibili fosili la scară largă.

Cu toate acestea, fereastra pentru menținerea limitei de 1,5 grade Celsius „se restrânge rapid”, potrivit ONU, cu toate angajamentele actuale de reducere a emisiilor.

Ce se va discuta la COP28?

Pe lângă progresele înregistrate în vederea atingerii obiectivelor agreate la Paris, COP28 se va concentra asupra următoarelor aspecte:

  • accelerarea trecerii la surse de energie curată, pentru a „reduce” emisiile de gaze cu efect de seră înainte de 2030;
  • alocarea de fonduri pentru acțiuni climatice din partea țărilor mai bogate pentru cele mai sărace și elaborarea unui nou acord pentru țările în curs de dezvoltare;
  • concentrarea asupra naturii și a oamenilor;
  • transformarea COP28 în cea mai „incluzivă” conferință de până acum.

De asemenea, vor fi organizate zile tematice pe teme precum sănătatea, finanțele, alimentația și natura.

Cine va fi prezent la COP28?

Sunt invitate peste 200 de guverne, deși liderii multor țări, precum SUA, China și India, nu și-au confirmat încă prezența.

Palatul Buckingham a confirmat prezența Regelui Charles, care va ține un discurs de deschidere în fața delegaților pe 1 decembrie.

Vor participa, de asemenea, organizații caritabile de mediu, grupuri comunitare, grupuri de analiză, reprezentanți ai companiilor și ai cultelor religioase.

Care vor fi probabil punctele de suspensie ale COP28?

Este probabil să existe dezacorduri cu privire la viitorul combustibililor fosili „nesupravegheați” – care continuă să fie arși fără tehnologii care să le capteze emisiile. Adică, combustibili fosili produși și utilizați fără intervenții care reduc substanțial cantitatea de [gaze cu efect de seră] emisă pe parcursul ciclului de viață.

Sultan Al Jaber a cerut o „reducere treptată” a utilizării acestora, ceea ce înseamnă o reducere în timp, dar nu o eliminare completă. Cu toate acestea, se așteaptă ca Uniunea Europeană să facă presiuni pentru o „eliminare treptată” completă.

Banii vor fi, de asemenea, o problemă.

La COP27, s-a convenit asupra unui fond de „pierderi și daune” pentru ca țările bogate să sprijine financiar țările mai sărace care se confruntă cu efectele schimbărilor climatice.

Dar modul exact în care va funcționa acest fond este încă neclar. SUA, de exemplu, au exclus posibilitatea de a plăti despăgubiri pentru emisiile sale istorice.

În 2009, țările dezvoltate s-au angajat să acorde 100 de miliarde de dolari pe an, până în 2020, țărilor în curs de dezvoltare pentru a le ajuta să reducă emisiile și să se pregătească pentru schimbările climatice.

Obiectivul a fost ratat, dar se așteaptă să fie atins în 2023.

Va face COP28 vreo diferență?

Criticii COP-urilor anterioare, printre care se numără și activista de mediu Greta Thunberg, acuză summit-urile de greenwashing, un simplu prilej de promovare de către țăril și companii de a-și promova angajamentele climatice, fără a face schimbările necesare.

Dar, pe măsură ce liderii mondiali se reunesc, summiturile oferă potențialul de încheiere a unor acorduri globale care să depășească măsurile naționale.

De exemplu, limita de încălzire de 1,5 grade Celsius, convenită la Paris în cadrul COP21, a determinat „o acțiune climatică aproape universală”, potrivit ONU.

Traducere și adaptare după o sinteză realizată de BBC.

Foto: Expo City Dubai – COP28

Share this article
Prev Post

Băncile franceze, cele mai mari susținătoare din Europa ale proiectelor „bombe de carbon”, arată datele

Next Post

Primul raport despre agricultura sustenabilă din România. Abordări, direcții și soluții concrete pentru fermierii locali

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next