Companii responsabile față de mediu și oameni

Parlamentul European susține clasificarea investițiilor în producția de gaze și energie nucleară drept „verzi”

Parlamentul European a susținut miercuri propunerea Comisiei Europene de a încadra drept „verzi” centralele nucleare și pe gaze în Taxonomia UE, de stabilire a standardelor stricte în materie de finanțare durabilă. Votul deschide calea pentru adoptarea legislativă a propunerii CE, cu excepția cazului în care 20 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar se opun, ceea ce e puțin probabil, notează Reuters.

Din cei 639 de parlamentari prezenți, 328 s-au opus moțiunii de blocare a propunerii CE, în timp ce 278 au votat pentru blocarea propunerii Comisiei Europene, astfel că oponenții noilor reguli nu au reușit să obțină cele 353 de voturi necesare pentru a atinge majoritatea în Parlamentul European.

Dezbaterea asupra normelor privind gazele și energia nucleară a divizat țările UE, parlamentarii și investitorii. Bruxelles-ul a reformulat regulile de mai multe ori, în contextul acțiunilor de lobby ale guvernelor și industriilor producătoare, ale dezbaterilor aprinse privind atingerea obiectivele climatice și pe fondul dependențelor geopolitice.

Energia nucleară este lipsită de emisii de CO2, dar produce deșeuri radioactive. Gazul produce emisii cu efect de seră, dar unele state din UE îl văd drept combustibil de tranziție în procesul de eliminare al cărbunelui mult mai poluant.

Franța dependentă de energie nucleară și Polonia, mare consumatoare de cărbune, s-au numărat printre țările care susțin propunerea CE. Guvernele Austriei și Luxemburgului au amenințat că vor da în judecată Comisia dacă propunerea sa devine lege, în timp ce Danemarca, alături de alte țări, a avertizat că încadrarea gazului care emite CO2 drept „verde” ar submina credibilitatea UE în lupta împotriva schimbărilor climatice.

“Salutăm rezultatele pozitive de astăzi din Parlamentul European privind Taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a lua în considerare gazele şi energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a scris președintele Klaus Iohannis, miercuri, pe Twitter.

Foto credit: Reuters

Share this article
Prev Post

TRANSAVIA investește masiv în energie verde pentru a-și asigura necesarul de energie

Next Post

Organizația Mondială a Comerțului, apel pentru proiecte care sprijină întreprinderile mici în tranziția către un business sustenabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next