Înființat acum 6 ani de tânărul indian Naman Gupta, start-up-ul CODE Effort Pvt. Ltd extrage fibrele artificiale din mucurile de țigară care sunt transformate apoi, în urma unui proces de curățare și albire, în umplutură pentru perne și jucării de pluș. Mai mult, stratul exterior al chiștoacelor și scrumul sunt la rândul lor procesate în hârtie reciclată și, respectiv, pulbere de compost.

CODE (Conserving our Depleting Environment) se încadrează firesc în categoria business-urilor verzi inovative, dar și în cea a întreprinderilor sociale: 60% dintre angajați sunt femei vulnerabile pe piața muncii, iar 40%, bărbați.

Colectarea chiștoacelor, considerate deșeuri nocive pentru mediul înconjurător, se face direct de pe jos, dar CODE oferă și un serviciu adresat în special companiilor prin instalarea la sediul acestora a unor coșuri de gunoi speciale, numite VBins.

Naman Gupta are în plan extinderea operațiunilor pe piața internațională. „Am început deja operațiunile noastre în Nepal în luna iunie, (iar) dacă ne extindem și în alte țări, asta ne va ajuta afacerea, fiind, de asemenea, benefic pentru piața indiană, deoarece 99,9% din mijloacele noastre de producție, fie că este vorba de mașini, echipamente, produse chimice, sunt fabricate în India.” a declarat tânărul antreprenor, citat de icytales.com într-un articol din 2021.  

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproape 267 de milioane de indieni, aproape 30% din populația adultă a Indiei, sunt consumatori de tutun, iar mucurile generează o cantitate considerabilă de deșeuri urbane într-o țară în care standardele generale de curățenie sunt extrem de scăzute.

Citește și cum produce o întreprindere socială belgrădeană hârtie reciclată din pachete goale de țigări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *