Companii responsabile față de mediu și oameni

Germania recurge din nou la cărbune pentru a evita penuria de energie din timpul iernii

Guvernul german a dat undă verde repornirii mai multor centrale electrice pe cărbune, operate de companiile energetice RWE și LEAG, ca parte a eforturilor de a preveni penuria de energie în această iarnă, pe fondul scăderii importurilor de gaze naturale rusești, scrie Balkan Green Energy News. Centralele vor funcționa până în martie 2024.

Războiul din Ucraina a forțat Germania să reactiveze unele dintre centralele sale pe cărbune și iarna trecută. Țara a generat astfel aproximativ 1,9 GWh de energie electrică, după care a pus centralele în stand-by în timpul verii.

Tot anul trecut, s-a luat decizia de a dezmembra un parc eolian din statul german Renania de Nord-Westfalia pentru a extinde o mină de lignit deschisă din apropiere, condusă de gigantul energetic RWE.

Berlinul rămâne fidel angajamentului de a elimina treptat cărbunele până în 2030

Guvernul de la Berlin a mai spus că va face propuneri până în vara anului 2024 cu privire la modul de compensare a emisiilor crescute de CO2 pe care centralele electrice pe cărbune reactivate le vor genera în timpul iernii. De asemenea, a subliniat că își menține angajamentul de a elimina treptat toată producția de energie pe bază de cărbune din țară până în 2030.

La începutul acestui an, furnizarea de energie electrică a Germaniei a fost redusă și mai mult, odată cu scoaterea din funcțiune a ultimelor centrale nucleare. Închiderea acestora a marcat sfârșitul erei nucleare de 60 de ani în Germania.

Repunerea în funcțiune a centralelor electrice pe cărbune dezafectate amenință decarbonarea

Decizia mai multor țări europene de a stabili securitatea energetică ca obiectiv principal și de a recurge la generarea de energie pe bază de cărbune a fost criticată ca o înfrângere a tranziției energetice și a acțiunii climatice.

Regatul Unit și Franța au recurs, de asemenea, la energia pe bază de cărbune în încercarea de a asigura securitatea energetică pe fondul crizei cauzate de războiul în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina.

Criza continuă amenință eforturile din întreaga lume, inclusiv în regiunea Balcanilor, de a elimina treptat cărbunele și de a decarbona producția de energie.

Foto: centrala Neurath (RWE)

Share this article
Prev Post

Directiva finală a UE privind energia regenerabilă va continua să conducă la distrugerea pădurilor, dar statele membre pot limita pagubele

Next Post

S-a lansat Green Alley Award 2024 pentru idei de afaceri europene în domeniul economiei circulare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next