Trecerea la mobilitate electrică a doar 6% din camioanele și autobuzele din SUA și, în același timp, folosirea combustibililor regenerabili în alimentarea rețelei electrice a țării ar putea preveni 67.000 de decese premature până în 2050, potrivit unui raport al Asociației Americane pentru Plămâni, citat de CNN.

Camioanele reprezintă doar 6% din vehiculele de pe drumurile americane, dar produc aproape 60% din emisiile de smog și aprox. 55% din poluarea cu particule, a declarat Will Barrett, unul dintre autorii studiului și director de advocacy al Asociației. Acești poluanți provoacă probleme grave de sănătate, precum astmul, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și cancerul pulmonar, iar o astfel de tranziție la camioane cu emisii zero ar duce la economii estimate de 735 de miliarde de dolari în ceea ce privește costurile cu asistența medicală.

Numărul de vieți salvate în urma unei astfel de tranziții ar putea fi însă mult mai mare, deoarece cercetătorii au luat în calcul doar acele zone din Statele Unite marcate de un trafic intensiv al camioanelor. De asemenea, raportul nu a inclus Alaska și Hawaii în estimările sale.

Poluarea generată de aceste categorii de vehicule afectează în mod disproporționat hispanicii, negrii și alte persoane de culoare din Statele Unite, potrivit Asociației Americane pentru Plămâni, care citează studii ale Agenției pentru Protecția Mediului. Și asta din cauza faptului că aceste persoane, de regulă cu venituri mici, sunt mai predispuse să locuiască în zone din apropierea rutelor majore de camioane și a centrelor de depozitare sau a triajelor de cale ferată.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *