Companii responsabile față de mediu și oameni

Euronews „Drumul către verde” – Păduri rezistente

The Road to Green -Euronews ECSR
The Road to Green -Euronews ECSR

Pentru a reuși în tranziția ecologică, avem nevoie de păduri mai mari, mai sănătoase și mai rezistente. Pădurile sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea noastră, precum și pentru sănătatea planetei. Dar pădurile din UE nu se descurcă bine. Rezervoarele noastre de carbon, care sunt esențiale pentru a elimina emisiile inevitabile de CO2 și pentru a ne atinge obiectivele de decarbonizare, sunt în scădere în Europa, în timp ce mai puțin de jumătate din habitatele noastre forestiere se află într-o stare de conservare bună. În același timp, pădurile se află la intersecția mai multor interese: industriile forestiere, sectorul bioeconomiei și energia regenerabilă. 

Euronews analizează modul în care se pot gestiona în mod durabil pădurile, reducând vulnerabilitatea lor la fenomenele climatice extreme și sporind capacitatea lor de adaptare. Echipa călătorește în Suedia, pentru a înțelege mai bine efectele tăierilor definitive și ale plantațiilor de monocultură asupra sănătății pădurilor, precum și pentru a explora practicile forestiere mai aproape de natură.

Citește și: AmCham Sustainability Competition caută soluții sustenabile pentru provocările de mediu

UE mobilizează, printr-o gamă întreagă de politici, un efort pentru a proteja, îmbunătăți și reface pădurile europene, pentru a reduce vulnerabilitatea acestora și pentru a ajuta planificatorii, proprietarii și administratorii de păduri din întreaga Europă să își mențină pădurile stabile și prospere într-un viitor incert. 

În cadrul Pactului verde al UE, Strategia forestieră a UE stabilește o viziune și acțiuni concrete pentru a îmbunătăți cantitatea și calitatea pădurilor din UE și pentru a consolida protecția, restaurarea și reziliența acestora. Strategia vizează adaptarea pădurilor europene la noile condiții, la fenomenele meteorologice extreme și la gradul ridicat de incertitudine generate de schimbările climatice.  

Citește și: Kaufland își reduce amprenta de carbon pentru al treilea an consecutiv, prin reutilizarea lădițelor Euro Pool System

Propunerea de lege privind refacerea naturii, care este în prezent negociată în Parlamentul European și în Consiliu, este un instrument esențial pentru eforturile de adaptare și de atenuare, deoarece natura diminuează impactul dezastrelor naturale, cum ar fi inundațiile, seceta și valurile de căldură. Legea privind refacerea naturii este, de asemenea, esențială pentru atingerea obiectivului nostru privind rezervoarele de dioxid de carbon și, prin urmare, pentru atingerea neutralității climatice până în 2050. 

UE oferă o mână de ajutor prin noi cerințe legale – dar și prin finanțare, îndrumare și consolidarea capacităților – pentru protecția pădurilor, restaurarea și adaptarea la schimbările climatice.  

Citește și: Wizz Air a fost numită cea mai sustenabilă companie aeriană low cost pentru al treilea an consecutiv

“The Road to Green” este o revistă Euronews realizată în colaborare cu Direcția Generală Mediu (ENV). Aceasta cuprinde videoclipuri lunare de 8 minute, prezentate sub forma unei călătorii rutiere, care acoperă transformarea continuă a Europei către o economie circulară, net-zero, pozitivă pentru natură și curată.

Share this article
Prev Post

Kaufland își reduce amprenta de carbon pentru al treilea an consecutiv, prin reutilizarea lădițelor Euro Pool System

Next Post

UE propune o nouă perspectivă asupra legăturii dintre climă și securitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next