Șefii companiilor farmaceutice au lansat o nouă alianță net zero în domeniul sănătății, prin care companiile se angajează să colaboreze pentru a-și decarboniza lanțurile de aprovizionare, sistemele energetice și logistice, precum și pentru stabilirea unor standare comune de reducere și calculare a emisiilor și tranziția către energia verde, relatează Bloomberg.
Noul grup de lucru, Sustainable Markets Initiative (SMI), a fost lansat în această dimineață de directorii generali ai AstraZeneca, GSK, Merck KGaA, Novo Nordisk, Roche, Samsung Biologics și Sanofi pentru a aborda în mod colectiv problema emisiilor generate de sistemul de sănătate.
Directorii executivi s-au angajat să stabilească un set de standarde comune pentru furnizori pentru a stimula eforturile de decarbonizare în lanțul lor de aprovizionare, să colaboreze în vederea încheierii unor acorduri comune de achiziție de energie din surse regenerabile în China și India începând de anul viitor și să exploreze în mod colectiv potențialul unor “coridoare de transport ecologice” comune până în 2025 și de asemenea să treacă la energia regenerabilă și să exploreze soluții de încălzire cu emisii reduse de carbon până la aceeași dată.
Pe lângă noile inițiative de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, membrii grupului operativ au declarat că vor colabora pentru a elabora și un instrument de calcul al emisiilor de la un capăt la altul, care să măsoare și să urmărească emisiile pe tot parcursul “traseului de îngrijire” și să publice date privind evaluările ciclului de viață (LCA) la nivel de produs pentru a spori transparența emisiilor generate de tratamentul clienților. De asemenea, își propun să stabilească un cadru comun pentru a măsura amprenta emisiilor din studiile clinice.
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a aplaudat lansarea noii inițiative, menționând că orice depășire a limitei de temperatură de 1,5C stabilită în Acordul de la Paris ar avea “efecte ireversibile” asupra sănătății globale. “Tranziția către sisteme de sănătate cu emisii reduse de dioxid de carbon și rezistente la schimbările climatice este esențială pentru ca fiecare țară să se îndrepte către o acoperire universală a sănătății”, a spus el. “Angajamentele anunțate astăzi demonstrează puterea parteneriatului public-privat de a realiza schimbări pozitive și durabile pentru sănătatea oamenilor și a planetei.”
Sistemele de sănătate se află în prima linie a crizei climatice, având în vedere impactul pe care creșterea temperaturilor, poluarea aerului și a apei și fenomenele meteorologice extreme îl au asupra sănătății și bunăstării oamenilor. Dar acest sector generează, de asemenea, până la cinci procente din emisiile globale.