Peste 12 tone de deșeuri au fost colectate de 420 de voluntari, în cadrul Lunii Curățeniei la Bicaz, cea mai amplă campanie de voluntariat dedicată curățării deșeurilor acumulate în ultimii ani pe malurile lacului. Campania a constat într-o serie de 3 evenimente ample de voluntariat și ecologizare desfășurate în luna august, organizate de Asociația Act for Tomorrow cu sprijinul brandului Ciucaș, în parteneriat cu Asociația Green Ties, în cadrul programului „Natură Curată, Relaxare Adevărată.”
Cele 3 evenimente s-au desfășurat sub forma unor tabere de curățenie, unde au luat parte voluntari veniți din toate colțurile țării. Colectarea deșeurilor s-a desfășurat pornind din partea superioară a lacului, în zone greu accesibile, pe 5 maluri adiacente zonei Bistricioara și Ceahlău, pe ambele părți ale lacului. De asemenea, a fost ecologizată și o zonă din apropierea plajei Izvorul Alb. Pe lângă mii de PET-uri, voluntarii au găsit numeroase articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, spray-uri, jucării, anvelope, resturi lemnoase din gospodării, dar și diverse ambalaje care nu mai există în România de peste 20-30 de ani.
Pe durata zilei, participanții și-au unit forțele pentru a curăța deșeurile din natură, deplasându-se cu bărci, caiace spre zonele afectate. Seara au campat pe plaja montană de la Bistricioara, în corturi puse la dispoziție de organizatori și s-au bucurat de o experiență completă de relaxare adevărată în natură curată, la foc de tabără, cu bere Ciucaș rece și mâncare gătită pe loc, precum și de plimbări cu caiacele pe lac.
Evenimentul a fost susținut și de Administrația Bazinală Apele Române – Siret și Romsilva, care au pus la dispoziție ambarcațiuni pentru transportul voluntarilor și deșeurilor, de Autonom România, partener de mobilitate, prin transportul întregului echipament și a logisticii evenimentelor, și de Edil Industry, compania de salubritate care s-a asigurat de preluarea sacilor cu deșeurile colectate.
Situația deșeurilor din arealul lacului Bicaz, cel mai mare lac artificial din România, este îngrijorătoare, necesitând intervenții susținute, de mare amploare.
În luna iulie, reprezentanții asociației Act for Tomorrow, au cartografiat ambele maluri ale lacului Bicaz. Rezultatele arată că 40 km liniari, de pe ambele maluri ale lacului, sunt grav afectate de deșeuri precum pet-uri, textile, încălțăminte etc., fiind estimate mii de tone de deșeuri. În ultimii ani, pe malurile lacului s-au adunat mii de tone de deșeuri din comunitate, aduse de râul Bistrița și afluenți, dar și abandonate de turiștii care vizitează zona. Din păcate, în prezent efectele politicilor care încurajează reciclarea, precum Sistemul de Garanție-Returnare nu se resimt pe malurile lacului, însă organizatorii speră că în următorii ani cantitatea de deșeuri se va diminua.
Asociația Act for Tomorrow a organizat 6 evenimente de curățenie pe malurile lacului în ultimii 5 ani, mobilizând un total de 950 de voluntari din toată țara să se alăture cauzei și să acționeze pentru un mediu mai curat. În total, în cadrul acestor acțiuni au fost colectate aprox. 30 de tone de deșeuri. Este evidentă nevoia unor acțiuni de remediere, sensibilizare și măsuri de gestionare sustenabilă a deșeurilor la nivel local, pentru a opri deteriorarea accelerată a ecosistemelor și a frumuseții naturale din jurul lacului Bicaz.
Intensificarea poluării cu deșeuri, care pune în pericol habitatul natural al multor specii și afectează peisajul impresionant al lacului, a generat o reacție fermă din partea Asociației Act for Tomorrow și a brandului de bere Ciucaș, care și-au canalizat resursele și devotamentul pentru mediu într-un efort comun de a curăța și proteja această zonă. Începând cu anul trecut, brandul de bere Ciucaș s-a alăturat eforturilor de curățare a lacului Bicaz, susținând organizarea a 3 EcoCamp-uri și amenajând în 2024 o Poiană Ciucaș pe malurile lacului Bicaz, în zona punctului Debarcader Ceahlău, comuna Ceahlău, județul Neamț. Ciucaș își propune să aducă oamenii mai aproape de natură și să contribuie la protejarea peisajelor autohtone. Încurajăm comunitățile locale să redescopere și să valorifice frumusețea naturii, oferindu-le spații de relaxare autentică.
Poiana situată pe malul lacului Bicaz este un element de noutate în cadrul proiectului „Natură Curată, Relaxare Adevărată”, fiind prima poiană de tip eco-camp. Aceasta oferă vizitatorilor un setup clasic cu foișoare, mese și bănci, grătare și o stație de colectare a deșeurilor, dar aduce și elemente suplimentare pentru a asigura o experiență de camping responsabil. Poiana este dotată și cu o vatră pentru foc de tabără, iluminat solar și cabine de duș, integrând astfel confortul modern cu respectul pentru mediu. Aceste facilități permit vizitatorilor să se bucure de natură într-un mod responsabil, oferind totodată oportunități pentru activități recreative și sociale în aer liber.
Evenimentele de la Bicaz se încadrează într-un program mai amplu, prin care Act for Tomorrow și Ciucaș își propun să promoveze un stil de viață în armonie cu mediul înconjurător, abordând toate aspectele relevante. Scopul inițiativei „Natură Curată, Relaxare Adevărată” constă în revitalizarea zonelor de relaxare din natură și încurajarea practicilor durabile de gestionare a deșeurilor. „Cu toate că am realizat deja șase acțiuni de curățenie ample la Bicaz, în care am colectat 30 de tone de deșeuri, provocarea este departe de a fi rezolvată definitiv. Peste 40 km de uscat și lizieră a pădurii, parte din Parcul Național Ceahlău, sunt astăzi afectate de deșeuri. Nu putem rămâne indiferenți la degradarea continuă a ecosistemului creat în jurul Lacului Bicaz. Această zonă – care ar trebui să fie un refugiu pentru biodiversitate și o destinație nealterată pentru iubitorii de natură – se află în pericol. Campania „Luna Curățeniei la Bicaz” a reprezentat o continuare a eforturilor de curățare a lacului realizate de Asociația Act for Tomorrow în ultimii 5 ani. Alături de partenerii noștri, vom continua să acționăm pentru a restabili echilibrul în acest loc atât de valoros. Facem un apel către toți cei interesați de protejarea mediului să se alăture acestui efort comun. Împreună putem transforma lacul Bicaz, demonstrând că responsabilitatea și acțiunile concrete pot conduce la schimbări semnificative.”, a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.