Companii responsabile față de mediu și oameni

Pierderile economice în UE cauzate de schimbările climatice, estimate la 145 de miliarde de euro în ultimul deceniu

Schimbările climatice au provocat pierderi economice de peste 145 de miliarde de euro în UE în ultimul deceniu, cu o creștere în medie de aproape 2% pe an, potrivit estimărilor Agenției Europene de Mediu, republicate de Eurostat.

În 2020, pierderile economice totale legate de climă au fost de 12 miliarde de euro. Cele mai mari pierderi totale au fost înregistrate în 2017 (27,9 miliarde de euro), mai mult decât dublu față de cele din 2020, ca urmare a valurilor de căldură înregistrate în Europa, care au uscat terenurile și au provocat condiții de incendii. Cea mai mică pierdere totală a fost observată în 2012 (3,7 miliarde de euro).

În 2020, pierderile economice cauzate de schimbările climatice s-au ridicat la 27 EUR pe cap de locuitor în UE. Statul membru cu cele mai mari pierderi pe cap de locuitor (de aproape trei ori mai mari decât media UE) a fost Grecia (91 EUR pe cap de locuitor), urmată de Franța (62 EUR) și Irlanda (42 EUR). România a înregistrat pierderi economice de aproape 20 de euro/cap de locuitor.

Cele mai mici pierderi pe cap de locuitor au fost înregistrate în Bulgaria (0,7 EUR pe cap de locuitor), Slovenia și Slovacia (ambele 4 EUR).

Note metodologice

  • indicatorul „pierderi economice legate de climă” măsoară pierderile economice cauzate de fenomene meteorologice și climatice. Evenimentele meteorologice și climatice sunt definite ca fiind evenimente meteorologice (furtuni), evenimente hidrologice (inundații, mișcări de masă) și evenimente climatice de tip valuri de căldură, valuri de frig, secete, incendii de pădure;
  • pierderile economice raportate reflectă, în general, daunele direct monetizate aduse anumitor active și, ca atare, reprezintă doar estimări parțiale ale daunelor. Acestea nu iau în considerare pierderile legate de mortalitate și sănătate, de patrimoniul cultural sau de serviciile ecosistemice, care ar mări considerabil estimarea;
  • pentru Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria și Malta, nu sunt disponibile date pentru 2020 privind pierderile legate de climă în euro pe cap de locuitor.
Share this article
Prev Post

Peste 80% din finanțările din Europa Centrală și de Est au fost atrase în ultimul an de startup-urile din Estonia și Lituania pentru tehnologii destinate reducerii emisiilor de carbon (Raport PwC)

Next Post

Agreena, lider global în finanțarea agriculturii regenerative, anunță intensificarea operațiunilor pe piața din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next