Companii responsabile față de mediu și oameni

UNICEF: „practic, fiecare copil de pe Pământ” va fi vulnerabil din cauza valurilor de căldură frecvente, până în 2050

Aproape toți copiii de pe Pământ vor fi expuși la valurile de căldură din ce în ce mai frecvente, până în 2050, pe măsură ce criza climatică de pe Terra se acutizează, potrivit unui nou raport publicat de UNICEF săptămâna acesta, citat de Axios.

Valurile de căldură reprezintă o amenințare pentru copii, deoarece aceștia sunt mai puțin capabili decât adulții să își regleze temperatura corpului. O expunere mai mare la valurile de căldură provoacă celor mici probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, astmul și bolile respiratorii, a precizat agenția ONU într-un comunicat de presă.

„Până în 2050, se preconizează că practic fiecare copil de pe Pământ – peste 2 miliarde de copii – se va confrunta cu valuri de căldură mai frecvente”, indiferent dacă lumea va atinge un „scenariu cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră” sau un „scenariu cu emisii foarte ridicate de gaze cu efect de seră”, se arată în raport.

În acest context, este necesar și esențial ca serviciile sociale pentru protecția copiilor să fie consolidate și adaptate fenomenului de încălzire globală, se precizează în comunicatul UNICEF.

În prezent, aproximativ 559 de milioane de copii sunt expuși la o frecvență ridicată a valurilor de căldură, pe care UNICEF o definește ca fiind zone în care se înregistrează în medie aproximativ 4,5 valuri de căldură pe an, în timp ce 23% dintre copiii din lume sunt în prezent expuși la valuri de căldură de lungă durată, de 4,7 zile sau mai mult.

Copiii din zonele nordice, cum ar fi Europa, se vor confrunta cu „cele mai dramatice creșteri” ale severității valurilor de căldură, iar până în 2050, aproape jumătate dintre copiii din Africa și Asia vor avea „o expunere susținută la temperaturi ridicate extreme”, se mai arată în raport.

„Acest lucru va avea un impact devastator asupra copiilor”, a declarat Vanessa Nakate, activistă pentru climă și ambasador al bunăvoinței UNICEF. Cu cât valurile de căldură la care sunt expuși copiii sunt mai frecvente, mai lungi și mai severe, cu atât mai mari vor fi efectele asupra sănătății, siguranței, nutriției, educației, accesului la apă și viitoarelor mijloace de trai”, a adăugat ea.

Potrivit unui raport de specialitate publicat marți în revista medicală The Lancet, „dependența” de combustibilii fosili agravează rapid schimbările climatice și ucide milioane de oameni în fiecare an.

Foto: Unsplash

Share this article
Prev Post

Dependența de combustibilii fosili ucide milioane de oameni și agravează criza climatică. Decesele cauzate de căldura extremă au crescut cu 68% în ultimii ani (Raport)

Next Post

Rottaprint: industria FMCG se poziționează pe primul loc în ceea ce privește cererea pentru etichete și ambalaje prietenoase cu mediul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next