Companii responsabile față de mediu și oameni

Dependența de combustibilii fosili ucide milioane de oameni și agravează criza climatică. Decesele cauzate de căldura extremă au crescut cu 68% în ultimii ani (Raport)

Un nou raport avertizează că dependența de combustibilii fosili agravează rapid schimbările climatice, în timp ce efectele conexe ale vremii extreme fac ca 98 de milioane de oameni să se confrunte cu o insecuritate alimentară severă și cu o creștere a numărului de decese cauzate de căldură.

Arderea combustibililor fosili, precum cărbunele, petrolul și gazele naturale, provoacă poluarea toxică a aerului și ucide în fiecare an aproximativ 11.800 de americani și circa 1,2 milioane de persoane la nivel global, potrivit raportului, citat de publicația Axios, publicat marți în revista medicală The Lancet, înainte de summitul COP27 al ONU privind clima, care va avea loc luna viitoare în Egipt.

Raportul anual Lancet Countdown on Health and Climate Change a analizat 103 țări și a constatat că suprafața globală afectată de secetă extremă – precum cea care afectează o mare parte din vestul SUA – a crescut cu 29% în ultimii 50 de ani.

Decesele cauzate de căldura extremă au crescut cu 68% între 2017-2021, comparativ cu 2000-2004, arată studiul condus de University College London.

Expunerea la căldură a dus la pierderea a 470 de miliarde de ore potențiale de muncă la nivel mondial în 2021, afectând în mod disproporționat țările cu venituri mici și medii.

Încălzirea globală duce la răspândirea bolilor infecțioase, conform raportului – la care au participat 99 de cercetători de la 51 de instituții, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Meteorologică Mondială.

Transmiterea malariei a crescut cu 32,1% în zonele muntoase din America și cu 14,9% în Africa în perioada 2012-2021, comparativ cu anii ‘50.

Intensitatea carbonului din sectorul energetic la nivel global, cel mai mare sector care contribuie la emisiile globale de gaze cu efect de seră, a scăzut cu mai puțin de 1% față de nivelurile din 1992, mai arată raportul.

Jeni Miller, director executiv al Alianței globale pentru climă și sănătate, a declarat, într-o declarație trimisă prin e-mail care însoțește raportul, că „schimbările climatice provocate de combustibilii fosili reduc veniturile familiilor din cauza valurilor de căldură care afectează productivitatea lucrătorilor”. De asemenea, „agravează insecuritatea alimentară prin scăderea randamentului culturilor”, iar „cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice cauzate de combustibilii fosili sunt resimțite de țările în curs de dezvoltare – cele mai puțin responsabile pentru criza actuală”.

„Criza climatică ne omoară”, a declarat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, într-o declarație ca răspuns la raport, făcând apel la „investiții de bun simț în energia regenerabilă”.

Foto: Unsplash

Share this article
Prev Post

Poziție comună a peste 330 de corporații care pledează pentru obligativitatea raportării impactului de business asupra ecosistemelor naturale și biodiversității

Next Post

UNICEF: „practic, fiecare copil de pe Pământ” va fi vulnerabil din cauza valurilor de căldură frecvente, până în 2050

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next