Companii responsabile față de mediu și oameni

Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic al UE, la cel mai scăzut nivel de când au început înregistrările

Producția de energie din combustibili fosili a Uniunii Europene a atins un minim record în prima jumătate a anului, a raportat miercuri grupul de analiză Ember Climate, citat de Reuters și AFP.

Combustibilii fosili au reprezentat doar 33% în mixul energetic al UE, cea mai scăzută pondere de la începutul înregistrărilor, în 1990, arată raportul.

Motivul principal a fost cererea mai mică de energie electrică, dar, cu toate acestea, creșterea energiei curate nu a fost încă suficientă pentru a compensa decalajul lăsat de scăderea combustibililor fosili.

„Este nevoie urgentă de un impuls masiv, în special în direcția energiei solare și eoliene, pentru a susține o economie rezilientă în întreaga Europă”, a spus analistul Ember, Matt Ewen.

Vremea blândă, politicile de reducere a consumului și prețurile ridicate la gaz și energie, ca urmare a reducerii livrărilor de gaze către Europa anul trecut, au încurajat industriile și consumatorii să reducă consumul de energie.

În cele 27 de țări membre ale UE, producția de energie pe bază de combustibili fosili a scăzut cu 17% în prima jumătate a anului, comparativ cu prima jumătate a anului 2022, a spus Ember. Cărbunele, combustibilul fosil care emite cel mai mult CO2, a înregistrat cea mai mare scădere.

Cele mai mari scăderi ale consumului de combustibili fosili de la an la an, cu peste 30%, au fost observate în Portugalia, Austria, Bulgaria, Estonia și Finlanda.

Dar cererea redusă, care este factorul pentru scăderea utilizării combustibililor fosili, nu este „sustenabilă sau de dorit”, a avertizat Ember.

Având în vedere că cererea va crește în viitor, înlocuirea combustibililor fosili cu surse alternative trebuie să se producă mai rapid, a spus Ewen.

Producția de energie solară a crescut cu 13% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, în timp ce energia eoliană a crescut cu 4,8% mai modest.

În Danemarca și Portugalia, sursele regenerabile au reprezentat peste 75% din mixul de energie electrică, în timp ce în Grecia și România sursele regenerabile au depășit pentru prima dată 50% din ponderea furnizării.

Sursa: Pixabay

Share this article
Prev Post

Vânzările de mașini europene au crescut cu 15% în iulie, vehiculele electrice cu aproape 61%

Next Post

ID Energy Group angajează Solar Project Development și Business Development Manager în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next