Companii responsabile față de mediu și oameni

Steps for Urban Mining. ECOTIC facilitează transferul de bune practici norvegiene în operarea CAV și managementul deșeurilor

Cu un buget în valoare de 130.000 EUR și dezvoltat în parteneriat cu InErgeo, proiectul are drept obiectiv transferul de know-how norvegian în operarea centrelor de colectare cu aport voluntar (CAV), precum și în ceea ce privește managementul deșeurilor municipale, inclusiv a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Contextul implementării acestui proiect îl reprezintă nevoia de a crește rata de reciclare în România a deșeurilor provenite din gospodării (mai puțin de 20%, obiectivul fiind de 50%). De asemenea, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), 565 de centre de colectare cu aport voluntar (CAV) vor fi construite în România până în anul 2026 (începând cu 2024). Ghidurile sunt disponibile aici. Operarea acestor centre va fi făcută și de către companiile de salubrizare contractate de autoritățile publice locale. Angajații acestor companii sunt beneficiarii schimbului de experiență facilitat de proiectul “Steps for Urban Mining”.

ECOTIC contribuie astfel la îmbunătățirea și dezvoltarea sistemului de management al deșeurilor reciclabile din România. O astfel de acțiune a reprezentat-o și înființarea de către ECOTIC, cu susținerea Norway Grants, a Centrului Municipal de Colectare Iași, primul centru din România pentru colectarea deșeurilor generate din gospodării, construit la standarde europene. Experiența dezvoltării și operării unui astfel de centru a scos în evidență o serie de provocări: gestionarea conformă și completă a diverselor tipuri de deșeuri, informarea cetățenilor, specializarea și instruirea angajaților.

Fluxul colectării deșeurilor electrice de la populație prin intermediul soluțiilor puse la dispoziție de autoritățile publice locale are drept rezultat mai puțin de 5% din cantitatea totală a deșeurilor electrice colectate și reciclate în România. Acest procent indică nevoia de soluții de colectare pentru populație, precum și necesitatea unei informări a cetățeniilor din perspectiva predării corecte, spre reciclare și nu către colectorii informali.

Activitățile principale ale proiectului includ:

  • Webinar pe tema Managementului deșeurilor municipale în Norvegia
  • 3 vizite de lucru la centre municipal de colectare din Norvegia
  • Elaborarea unui ghid de bune practici în operarea unui centru de colectare
  • Eveniment de lansare ghid de bune practice
  • Material video de tip documentar

Accesează pagina web dedicată proiectului

Share this article
Prev Post

Vicepreședintele Parlamentului European se alătură apelului pentru un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic privind materialele plastice

Next Post

Aparatele de aer condiționat alimentează criza climatică. Cum ne poate ajuta natura (Interviu UNEP)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next