Global Volunteer reprezintă un produs marca AIESEC – organizație studențească ce sprijină tineretul în găsirea de noi soluții pentru problemele globale actuale; prin care tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani pot pleca într-un schimb de experiență timp de 6 luni, în străinătate.
Una dintre caracteristicile care diferențiază voluntariatul AIESEC de alte oportunități de acest tip este faptul că scopul produsului este reprezentat de dezvoltarea leadership-ului în tineri, în timp ce acțiunile acestora contribuie la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
Printre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă există câteva care cad sub tutela Protecției Mediului, iar în continuare vom povesti despre experiențele a două voluntare ce au ales să se înscrie la voluntariat, pentru a contribui la Obiectul 15 – Viața pe pământ, prin proiectul Rooted. Scopul general al proiectului este de a crește capacitatea comunității de a răspunde și de a acționa asupra degradării habitatului natural, pierderea diversității și protecția animalelor sălbatice.
Irina, în vârstă de 21 de ani, a plecat într-o oportunitate în zona montană Pindos, Grecia, unde a participat la campanii de informare a localnicilor, în legătură cu efectele intervențiilor umane asupra florei și faunei din proximitate, cu scopul protejării unui râu important din zonă. Irina consideră că acțiunile care au fost demarate în cadrul proiectului au adus un impact pozitiv asupra comunității, deoarece localnicii nu erau conștienți de faptul că anumite activități zilnice au un efect atât de răsunător în natură. Cât despre cum a schimbat-o pe ea această experiență, ea ne-a povestit că: „Am început să fiu mai conștientă de consecințele acțiunilor mele. Am înțeles că totul pornește de la oameni, iar faptul că am cunoscut persoane cu același obiectiv ca al meu, anume evidențierea problemelor proiectate de oameni asupra mediului, m-a determinat să cred mai mult în cauză. In plus, am participat la tradițiile localnicilor care constau în diferite dansuri, ceea ce m-a apropiat de cultura grecească și m-a făcut să simt o apartenență către acel loc.”
Și Amalia, în vârstă de 21 de ani, a plecat într-o mobilitate în Thessaloniki, Grecia, unde a participat la diverse activități în cadrul unui Honey Park. În urma experienței, am întrebat-o dacă se vede ca având un job în domeniul ecologiei sau în relație cu acesta și ea ne-a spus că: ”Îmi doream și îmi doresc să lucrez în zona sustenabilității, cumva acest lucru m-a ghidat și în alegerea temei de voluntariat. Acum sunt sigură că vreau să fiu implicată în continuare în proiecte legate de Corporate Social Responsibility, în general, printre care și cele axate pe protejarea mediului înconjurător.”
În afară de acest proiect, produsul Global Volunteer mai înglobează și alte proiecte ce au ca scop impactarea pozitivă a mediului, spre exemplu: Eco City, ce vizează Obiectivul 12 – Consum și Producție Responsabile sau Green Leaders, ce vizează Obiectivul 13 – Acțiunea asupra Climei.
Prin urmare, Global Volunteer este un program de voluntariat care ajută nu doar la culturalizarea participanților, ci și la protejarea mediului, a comunității și, în perspectivă, a viitorului generațiilor ce urmează.
Articol susținut de AIESEC București
Sursa foto: AIESEC United States