Companii responsabile față de mediu și oameni

Brașovul este pentru al 2-lea an la rând singurul oraș din România calificat în competiția pentru titlul Capitala Verde Europeană

Directoratul general pentru Mediu al Comisiei Europene a anunțat care sunt orașele candidate pentru titlul de Capitală Verde Europeană – 2026, Brașovul fiind unul dintre cele nouă municipalități și singurul din România, pentru al 2-lea an consecutiv, calificat în competiție.

Celelalte 8 orașe care au trecut de prima etapă a acestei competiții sunt: Braga (Portugalia), Córdoba (Spania), Guimarães (Portugalia), Heilbronn (Germania), Klagenfurt (Austria), Linz (Austria), Riga (Letonia) și Rybnik (Polonia).

În perioada următoare, un grup de șapte experți independenți va evalua fiecare formular de candidatură, în funcție de 7 indicatori de mediu. Pe baza evaluării tehnice a experților, Comisia va anunța orașele finaliste în vara anului 2024.

Procesul de evaluare a aplicațiilor ia în calcul mai mulți indicatori, atât din perspectiva situației prezente, cât și a ultimilor 10 ani și a planurilor pentru viitor: calitatea aerului; calitatea apei; biodiversitate, zone verzi și arii naturale protejate; managementul deșeurilor și economie circulară; zgomot; lupta împotriva schimbărilor climatice; adaptarea la schimbările climatice.

În a doua etapă, finaliștii vor prezenta un rezumat al modului în care își guvernează tranziția ecologică, în fața unui juriu internațional prezidat de Comisia Europeană.

Câștigătorul titlului de Capitală Verde Europeană va fi anunțat pe 24 octombrie 2024 și va primi un premiu în valoare de 600.000 EUR pentru a implementa acțiuni cheie în șapte domenii cu impact asupra sustenabilității și pentru a organiza evenimente de conștientizare a locuitorilor.

Capitala Verde Europeană este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2010, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții cetățenilor lor.

Share this article
Prev Post

Emisiile de gaze cu efect de seră ale UE au scăzut cu 5% în 2023

Next Post

Ce impact ar avea revenirea lui Trump la Casa Albă asupra tranziției verzi a SUA (analiză Wood Mackenzie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next