Rewilding România obține susținere și finanțare de 74.700 euro, prin Programul Open Rivers, și demarează un nou proiect care vizează refacerea conectivității longitudinale a râurilor și a biodiversității în Carpații Meridionali. Inițiativa este o colaborare cu APS Aqua Crisius și implică identificarea și, ulterior, eliminarea barărilor nefuncționale, de mici dimensiuni, în cinci bazine cheie: Belareca, Pârâul Rece, Feneș, Sebeș și Bistra. Proiectul este programat să se desfășoare în perioada mai 2024 – martie 2025.
Rewilding Romania își propune să cartografieze barările existente și să le identifice pe cele care pot fi îndepărtate cu un efort minim, restabilind astfel ecosistemele naturale ale râurilor. Pe parcursul proiectului, Rewilding România va colabora cu autorități locale, precum și cu Administrația Națională Apele Române.
„Obstacolele de-a lungul râurilor perturbă ecosistemele acvatice și fragmentează habitatele mai multor specii de pești, rezultând astfel în scăderea populațiilor. Eliminarea acestor mici baraje învechite este un pas crucial în refacerea habitatelor naturale. Curgerea liberă a râurilor se aliniază strategiei noastre pe termen lung de a reda naturii capacitatea de a se reface prin forțe proprii, asigurând un viitor durabil pentru patrimoniul natural al regiunii”, a declarat Marina Drugă, Team Leader Rewilding România.
Rewilding România acționează pentru a asigura sănătatea pe termen lung a ecosistemelor acvatice din Carpații Meridionali, prin creșterea conectivității râurilor, îmbunătățirea habitatelor pentru reproducere și creșterea rezistenței speciilor cheie. Înlăturarea barajelor învechite va îmbunătăți transportul sedimentelor și calitatea apei, în beneficiul mai multor specii de pești.
Programul Open Rivers, gestionat de Stichting European Open Rivers din Olanda, a debutat în octombrie 2021. Acesta are ca scop restaurarea râurilor europene, cu finanțare din partea Arcadia Fund, care sprijină conservarea naturii, a patrimoniului cultural și accesul liber la cunoaștere.
Detaliile proiectului:
- Colaborare: parteneriat cu APS Aqua Crisius, autorități locale și alte organizații de conservare
- Finanțare: 74.700 EUR prin Programul Open Rivers
- Durata: 1 mai 2024 – 31 martie 2025
- Zone de acțiune: bazinele hidrografice Belareca, Paraul Rece, Feneș, Sebeș și Bistra
- Obiective: Identificarea și eliminarea barajelor pentru a restabili curgerea râurilor și biodiversitatea