Veolia, furnizor global de servicii energetice și de soluții sustenabile în managementul apei și al deșeurilor, a lansat al 3-lea material video dintr-o serie de 6 care își propun să surprindă exemple de succes din comunități ale căror provocări locale au la bază o soluție sustenabilă.
Obiectivul episodului intitulat Producție și consum responsabile este de a prezenta modele de afaceri sustenabile locale, care au ca scop reducerea consumului excesiv, minimizarea risipei și a pierderilor alimentare în lanțurile de producție și aprovizionare, promovând comportamente durabile prin utilizarea soluțiilor digitale.
Obiectivul comunităților locale: reducerea risipei alimentare
România are 3,5 milioane de producători agricoli, cel mai mare număr din Europa.
90% dintre locuitori preferă produsele fabricate la nivel local. Aceeași statistică se regăsește și la nivel european. În plus, 37% dintre locuitorii mediului urban din România și-ar dori să le cumpere direct de pe platforme dedicate producătorilor.
ROMO, o rețea comunitară cu peste 36.000 de membri activi, facilitează schimbul direct de produse alimentare între producătorii agricoli și consumatorii urbani prin intermediul unei platforme online. Săptămânal, clienții și producătorii se întâlnesc în cadrul piețelor ROMO pentru furnizarea produselor.
Întâlnirile ROMO inițiază schimbări sustenabile în obiceiurile de consum, ca răspuns la aspirațiile comunităților de a avea acces la un sistem social bazat pe transparență, producție responsabilă și hrană de calitate produsă sustenabil. O producție agricolă responsabilă este una care reușește să: ofere consum în funcție de nevoile clienților, regenereze solul și să susțină continuitatea producției pe terenul agricol.
De la consum pe bază de impuls la consum responsabil
R-Create este un produs inovator de economie circulară și prima platformă digitală B2B care conectează comerțul electronic, curierul și expeditorii poștali, oferindu-le clienților accesul la ambalaje reutilizabile, realizate din materiale durabile.
În Uniunea Europeană, se reciclează în medie 64% din cele 188 kg de ambalaje generate anual. În România, procentajul este de 40,16% raportat la cele 122 kg de ambalaje generate pe cap de locuitor.
Misiunea lor este de a reduce risipa, inclusiv cea de ambalaje de unică folosință, și de a promova un stil de viață bazat pe consum responsabil, prin soluții digitale și sustenabile. În funcție de model, un ambalaj de la R-Create poate salva între 30 și 100 de ambalaje de carton folosite zilnic.
La nivel european, creșteri de 10% – 20% a ambalajelor reutilizabile ar economisi peste 15 miliarde euro pentru producția acestora și ar reduce emisiile de CO2 cu 1,25 milioane de tone.
Un nou stil de viață sustenabil
Ce îi unește pe cei de la R-Create de membrii comunității ROMO și care sunt soluțiile care au contribuit la diminuarea impactului negativ al consumului excesiv – descoperiți în cel de al 3-lea episod din Romania Unfolds, redat mai jos.â