Companii responsabile față de mediu și oameni

Ambalajele alimentare de unică folosință pe bază de hârtie – o falsă soluție la criza deșeurilor de ambalaje

Promovate ca fiind o alternativă durabilă la materialele plastice de unică folosință, ambalajele alimentare pe bază de hârtie reprezintă de fapt cea mai mare sursă de deșeuri de ambalaje din UE.

În plus, ambalajele pe bază de hârtie conțin de multe ori plastic sau alți compuși chimici și rareori materiale reciclate, conducând la despăduriri la nivel mondial și la utilizarea industrială a apei.

Sunt câteva dintre concluziile unui nou raport, citat de Waste Management World, comandat de o coaliție de ONG-uri, printre care European Environmental Bureau, Zero Waste Europe, Fern, Environmental Paper Network și alianța Rethink Plastic. Raportul analizează dacă hârtia de unică folosință este o soluție credibilă la criza tot mai mare a deșeurilor din Europa – un argument folosit în mod regulat în campaniile de lobby costisitoare și de mare anvergură ale producătorilor de ambalaje și ale mărcilor de fast-food.  

Cu 32,7 milioane de tone de deșeuri generate în 2020, hârtia produce mai multe deșeuri decât plasticul și sticla la un loc, reprezintând un factor major de despădurire în Europa și în întreaga lume. Aproximativ 90% din pasta de hârtie este fabricată din lemn, iar producția de hârtie reprezintă aproximativ 35% din totalul copacilor tăiați.

Raportul arată că Brazilia furnizează Europei mai multă celuloză și hârtie decât cei mai mari producători din regiune – Suedia și Finlanda. Brazilia și-a triplat producția de celuloză în ultimele două decenii, care acoperă în prezent o suprafață de 7,2 milioane de hectare – de două ori mai mare decât Belgia. Plantațiile de eucalipt și pin din Brazilia agravează deficitul de apă, incendiile de pădure și pierderea biodiversității. În Europa, pădurile finlandeze au devenit un emițător net de dioxid de carbon din cauza creșterii excesive, iar 76% din habitatele forestiere finlandeze sunt în prezent amenințate.

„Acest studiu trage un semnal de alarmă cu privire la falsele soluții de înlocuire a unui material de unică folosință cu altul. Publicul și factorii de decizie politică sunt induși în eroare cu privire la sustenabilitatea și circularitatea ambalajelor alimentare pe bază de hârtie. Pentru a preveni în mod credibil risipa, factorii de decizie din UE trebuie să se concentreze pe restricționarea ambalajelor care pot fi evitate, promovând în același timp sisteme de reutilizare eficiente și convenabile. Acest lucru este deosebit de important în sectorul produselor alimentare și al băuturilor, care reprezintă două treimi din piața totală a ambalajelor din Europa.” a declarat Marco Musso, coordonator politici pentru economie circulară în cadrul European Environmental Bureau.

Directiva UE privind ambalajele

Fiecare european generează în medie aproape 180 kg de deșeuri de ambalaje pe an. Ambalajele sunt un consumator major de materiale virgine, reprezentând 40% din materialele plastice și 50% din hârtia utilizată în UE. Dacă nu se iau măsuri, UE va înregistra o creștere suplimentară de 19% a deșeurilor de ambalaje până în 2030, și o creștere de 46% a deșeurilor de ambalaje din plastic.

Noul regulament privind ambalajele și deșeurile de ambalaje este considerat de Comisia Europeană ca fiind un instrument important pentru a aborda această problemă în continuă creștere. Directiva privind ambalajele (PPWD), este un set de norme pe care Uniunea Europeană (UE) le-a pus în aplicare pentru a gestiona ambalajele și deșeurile de ambalaje într-un mod ecologic și sustenabil. Acesta a fost adoptat pentru prima dată de UE în 1994 și, de atunci, a fost actualizat pentru a include obiective mai ambițioase de reciclare și reducere a deșeurilor.

Cea mai recentă actualizare a fost adoptarea Directivei privind materialele plastice de unică folosință în 2019, care include măsuri specifice de reducere a impactului asupra mediului al anumitor produse din plastic de unică folosință. Începând cu 3 iulie 2021, UE nu mai permite introducerea pe piața statelor membre a anumitor articole din plastic de unică folosință, cum ar fi tacâmurile, farfuriile, paiele, bețișoarele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și produsele fabricate din plastic oxo-degradabil.

Directiva impune statelor membre să ia măsuri pentru a reduce consumul acestor produse, de exemplu prin obiective de reducere a consumului, cerințe de proiectare și cerințe de etichetare. De asemenea, directiva impune statelor membre să introducă sisteme de responsabilitate extinsă a producătorului pentru anumite produse din plastic de unică folosință.

Accesează raportul Disposable paper-based food packaging: the false solution to the packaging waste crisis

Foto: Iryna Mylinska – stock.adobe.com

Share this article
Prev Post

Acordul de la Paris. În ce măsură progresăm? Este timpul să facem un bilanț

Next Post

Febra Denga ar putea deveni o amenințare majoră în sudul Europei în acest deceniu, avertizează OMS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next