Companii responsabile față de mediu și oameni

ANM a lansat sistemul național de avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a anunțat astăzi, în urma unei conferințe, lansarea proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe în vederea asigurării protecţiei vieţii şi a bunurilor materiale – INFRAMETEO”).

Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 “Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor”, Obiectivul Specific 5.1 „Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră”. Valoarea totală a proiectului este de 246.055.486,28 lei.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea sistemului național de monitorizare și avertizare a fenomenelor meteorologice periculoase pentru asigurarea protecției vieții și a bunurilor materiale prin implementarea următoarelor obiective specifice:

 1. Modernizarea rețelei de radare meteorologice (7 radare meteorologice Doppler, dual-polarimetrice, în bandă S);

2. Modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor;

3. Modernizarea infrastructurii de comunicații și îmbunătăţirea performanțelor sistemului informatic al ANM;

 4. Extinderea modernizării rețelei naționale de stații meteorologice automate;

 5. Sistem de recepție, prelucrare, vizualizare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții meteorologici și de supraveghere a atmosferei;

6. Sistem de recepție, prelucrare, arhivare și diseminare a datelor de la sateliții Copernicus Sentinel-1, Sentinel-2, Sentinel-3 și Sentinel-5P capabil să asigure înregistrări ale zonelor afectate de dezastre sau situații de criză pe teritoriul național;

7. Înființarea Centrului Agrometeorologic pentru Regiunea VI-Europa din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

Foto: Free Pik

Share this article
Prev Post

Kaufland la Untold cu un braț robotic care colectează PET-uri și zone eco-friendly

Next Post

România, ultima din UE în ceea ce privește bugetul public alocat pentru cercetare și dezvoltare în 2021 (Eurostat)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next