Companii responsabile față de mediu și oameni

5 iunie 2023. Astăzi marcăm cea de a 50-a aniversare a Zilei Mondiale a Mediului

Tema propusă de UNEP cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului din acest an promovează importanța identificării de soluții pentru combaterea poluării cu plastic în cadrul campaniei #BeatPlasticPollution.

Potrivit worldenvironmentday.global și unep.org, în fiecare an, la nivel mondial se produc peste 400 de milioane de tone de plastic, din care jumătate sunt proiectate pentru a fi utilizate o singură dată. Dintre acestea, mai puțin de 10% sunt reciclate. Se estimează că 19-23 de milioane de tone ajung în lacuri, râuri și mări. În prezent, plasticul ne înfundă gropile de gunoi, ajunge în ocean sau este transformat în fum toxic, ceea ce îl face una dintre cele mai grave amenințări la adresa planetei. Microplasticele ajung în alimentele pe care le consumăm, în apa pe care o bem și chiar în aerul pe care îl respirăm.

Și asta în timp ce costurile sociale și economice ale poluării cu plastic variază între 300 și 600 de miliarde de USD pe an. Raportul Turning off the Tap, publicat recent de UNEP, arată clar că reproiectarea modului în care producem, folosim, recuperăm și eliminăm materialele și produsele din plastic ar putea genera o economie de 4,5 trilioane de dolari până în 2040.

„Trebuie să refuzăm obiectele inutile de unică folosință”, a declarat Inger Andersen, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, într-un mesaj video. „Trebuie să reproiectăm produsele și ambalajele pentru a folosi mai puțin plastic. Trebuie să reutilizăm, să reciclăm, să ne reorientăm și să ne diversificăm sistemele. Așa vom ține plasticul departe de ecosisteme și de economie. Toată lumea trebuie să joace rolul său”.

„Trebuie să lucrăm ca un singur organism – guverne, companii și consumatori deopotrivă – pentru a ne rupe de dependența de plastic, pentru a susține zero deșeuri și pentru a construi o economie cu adevărat circulară.” a spus la rândul său secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres.

Anul acesta, Ziua Mondială a Mediului este găzduită de Coasta de Fildeș și susținută de guvernul Țărilor de Jos.

Coasta de Fildeș dă dovadă de leadership în campania împotriva poluării cu plastic. Din 2014, a interzis utilizarea pungilor de plastic, sprijinind trecerea la ambalaje reutilizabile. Cel mai mare oraș al țării, Abidjan, a devenit, de asemenea, un centru pentru start-up-urile cu preocupări ecologice.

„Flagelul poluării cu plastic este o amenințare vizibilă care are impact asupra fiecărei comunități”, spune Jean-Luc Assi, ministrul mediului și dezvoltării durabile din Côte d’Ivoire. „Suntem mândri să promovăm diverse soluții pentru [a combate] pandemia de plastic”.

Țările de Jos este una dintre țările care iau măsuri ambițioase de-a lungul ciclului de viață al plasticului. Este semnatară a Angajamentului global pentru o nouă economie a materialelor plastice și membră a Parteneriatului global privind poluarea cu plastic și deșeurile marine.

„Poluarea cu plastic și impactul său negativ asupra sănătății, economiei și mediului nu pot fi ignorate. Este nevoie de acțiuni urgente. În același timp, avem nevoie de soluții adevărate, eficiente și solide”, a declarat Vivianne Heijnen, ministrul olandez al mediului. „Ca parte a mai multor politici care vizează materialele plastice, Țările de Jos și comunitatea europeană în general se angajează pe deplin să reducă producția și consumul de plastic de unică folosință, care poate și trebuie să fie înlocuit cu alternative durabile și sustenabile.”

Harta Zilei Mondiale a Mediului

Numeroase acțiuni sunt întreprinse în contextul acestei zile de guverne, municipalități, companii, ONG-uri, mediul academic, societatea civilă, iar multe dintre aceste proiecte și soluții sunt promovate pe Harta Zilei Mondiale a Mediului – de la acțiuni de curățare a plajelor în Mumbai, la ateliere de cusut pungi de pânză în Ghana, lansarea în New York a unui proiect artistic realizat din deșeuri de plastic și concerte live fără deșeuri de plastic în Atlanta.

În India, vedete ale ecranului și muzicieni celebri s-au reunit pentru a crea un videoclip muzical și a împărtăși mesaje pentru a încuraja cât mai mulți oameni să ia măsuri împotriva poluării cu plastic. În Kazahstan, grupul muzical local Great Steppe a lansat un videoclip muzical pentru a marca această zi și pentru a evidenția daunele aduse mediului în Marea Aral.

În România, Asociația ENVIRON și ECO Synergy organizează pe 7 iunie, în București, conferința Sustenabil Zi de Zi, care reunește pentru al 2-lea an consecutiv companii și lideri responsabili, preocupați să găsească soluții la o nevoie urgentă a lumii moderne: cum continuăm să ne dezvoltăm fără să epuizăm resursele naturale esențiale pentru viitor.

Share this article
Prev Post

Ziua Mediului. Campanie națională de informare lansată de ECOTIC și InfoCons pe tema colectării deșeurilor electrice

Next Post

­Sustainable Living Podcast revine pentru un nou sezon, promovând practicile durabile la Promenada Mall

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next