Companii responsabile față de mediu și oameni

Ziua Mediului. Campanie națională de informare lansată de ECOTIC și InfoCons pe tema colectării deșeurilor electrice

Consultând aplicația gratuită InfoCons, consumatorii pot afla informații utile despre electronicele si electrocasnicele pe care le dețin sau pe care doresc să le achiziționeze. Prin scanarea codului QR de pe eticheta energetică, aceștia pot afla consumul de energie, producătorul, caracteristicile tehnice și pot accesa și un calculator pentru consumul de energie, care permite consumatorilor să afle cât consumă un anumit produs din categoria electronicelor și electrocasnicelor pe o perioadă de timp. Acest serviciu este util în contextul achiziționării produselor fiabile și sustenabile din punctul de vedere al consumului de energie și al protecției mediului.

Pentru predarea deșeurilor electrice, ECOTIC vine în sprijinul consumatorilor cu soluții de colectare gratuite și la îndemâna oricui, pentru a se putea debarasa corect și responsabil de acestea. Apelând numărul unic 0219641 consumatorii pot afla care sunt soluțiile pentru predarea deșeurilor electrice la nivel național și care sunt județele în care ECOTIC poate prelua deșeurile electrice voluminoase direct de la domiciliul cetățeanului, de la sediul firmei sau sediul instituției.

Peste 10.000 de puncte de colectare ECOTIC sunt disponibile la nivel național pentru publicul larg, pentru a face debarasarea de deșeurile electrice cât mai facilă. Aici harta punctelor de colectare.

ECOTIC organizează cu ocazia Zilei mediului o serie de campanii la nivel local, în mai multe localități din țară, începând în primul rând cu prezența Caravanei ECOTIC la Craiova. Campania de informare și colectare deșeuri electrice se desfășoară în perioada 29 mai – 10 iunie, iar Caravana poate fi vizitată în fața teatrului Marin Sorescu în perioada 06 – 10.06, în intervalul orar 11:00 – 19:00. Mai multe detalii, aici.

Colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) au o miză foarte importantă dintr-o dublă perspectivă: deșeurile electrice conțin substanțe periculoase – gaze cu efect de seră sau metale grele foarte dăunătoare mediului și sănătății noastre; se pot recupera cantități importante de materii prime secundare (deșeurile electrice au un grad ridicat de reciclare-reutilizare, între 85-90%).

Colectarea separată a deșeurilor electrice, prin intermediul ECOTIC, face posibilă reciclarea în mod corect, conform standardelor europene, fără a polua mediul și valorificând materiile prime secundare rezultate în vederea producției de noi echipamente sau bunuri care vor primi ulterior o nouă viață în casele consumatorilor. Astfel, resursele deja utilizate sunt refolosite fără a mai fi necesară extracția materiilor prime din mine, care presupune un proces costisitor și poluant.

“Ziua Mediului ne oferă prilejul de a lansa inițiative și activități specifice menite să conștientizeze cetățenii asupra importanței protecției mediului și să conducă la adoptarea unei atitudini favorabile  utilizării eficiente a resurselor planetei.” – Valentin Negoiță, Președinte ECOTIC.

Mai multe informații pe www.ecotic.ro

Share this article
Prev Post

Doar 6% din inițiativele de sustenabilitate ale companiilor la nivel global se concentrează pe biodiversitate (Raport)

Next Post

5 iunie 2023. Astăzi marcăm cea de a 50-a aniversare a Zilei Mondiale a Mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next