Companii responsabile față de mediu și oameni

Doar 6% din inițiativele de sustenabilitate ale companiilor la nivel global se concentrează pe biodiversitate (Raport)

Realizat în cadrul unui parteneriat între HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) și Imperial College Business School, raportul ”The evolution of corporate behaviour to tackle biodiversity challenges”, citat de publicația edie, are la bază analiza a 651.880 de inițiative globale lansate între 2000 și 2021. Concluzia este că doar 6% dintre acestea au abordat conservarea și refacerea biodiversității, marea majoritate (96%) vizând îmbunătățirea biodiversității pe uscat și doar 4% fiind centrate pe declinul biodiversității în habitatele acvatice.

Cercetarea relevă totuși că numărul mediu de inițiative corporative privind biodiversitatea lansate la nivel global a crescut de peste patru ori între 2005 și 2021. Între 2005-2007 au fost lansate în medie 600 de inițiative, față de o medie de peste 4000 de inițiative între 2019-2021.

Analiza evidențiază, de asemenea, o schimbare semnificativă în ceea ce privește tipurile de activități legate de biodiversitate pe care companiile le consideră prioritare. Astfel, companiile acordă mai puțină prioritate inițiativelor axate exclusiv pe comunicare, precum și donațiilor directe către ONG-uri. În schimb, tot mai multe companii caută parteneriate pe termen lung cu ONG-uri și analizează posibilitatea de a-și schimba modelele de afaceri pentru a integra conservarea și/sau regenerarea naturii ca prioritate strategică.

Raportul a fost publicat la finalul lunii mai, la câteva zile după lansarea de către Science Based Targets Network (SBTN) a unui cadru global care va permite corporațiilor să stabilească obiective științifice pentru regenerarea și protecția naturii. 17 companii și-au anunțat până în prezent intenția de a stabili obiective folosind acest cadru, printre care Alpro (parte a Danone), Carrefour, GSK, H&M Group, Holcim Group, L’OCCITANE Group, Nestlé și Tesco.

În martie 2023, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la natură (TNFD) a publicat cel de al patrulea și ultimul proiect de cadru care va oferi instituțiilor financiare și companiilor o imagine completă a riscurilor de mediu. O mai bună informare va permite acestora să integreze riscurile și oportunitățile legate de natură în procesele lor decizionale. Grupul va publica versiunea finală a cadrului, care va integra noi măsuri pentru a alinia raportarea cu recomandările emise de Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice (TCFD), în septembrie 2023.

Accesează raportul ”The evolution of corporate behaviour to tackle biodiversity challenges”

Foto: Unsplash (Marian Strinoiu)

Share this article
Prev Post

Undă verde la Paris pentru un „draft zero” al primului tratat global de reducere a poluării cu plastic

Next Post

Ziua Mediului. Campanie națională de informare lansată de ECOTIC și InfoCons pe tema colectării deșeurilor electrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next