Companii responsabile față de mediu și oameni

P.E. adoptă noi reguli de raportare în materie de sustenabilitate pentru multinaționale. 50.000 de companii vor trebui să publice date privind impactul activităților lor asupra oamenilor și planetei din 2024

Parlamentul European și-a adoptat recent poziția cu privire la noua propunere normativă privind responsabilitatea corporativă. Deputații s-au exprimat în favoarea unei legi care să oblige companiile mari din UE să vegheze asupra modului în care își produc și livrează produsele și serviciile, în special asupra aspectelor care pot afecta drepturile omului, mediul și standardele sociale.

Prin introducerea unor cerințe de raportare mai detaliate, bazate pe criterii comune, conforme cu obiectivele UE în materie de climă, Parlamentul speră să pună capăt dezinformării ecologice (greenwashing), care apare atunci când companiile sugerează că sunt mai „verzi” decât în realitate. Cerințele ar trebui, de asemenea, să consolideze economia socială de piață a UE și să pună bazele unor standarde de raportare privind durabilitatea la nivel global.

IMM-urile cotate la bursă vor fi, de asemenea, incluse, dar li se va acorda mai mult timp pentru a se adapta noilor reguli.

Ce urmează

Se așteaptă ca Consiliul să adopte propunerea pe 28 noiembrie, după care aceasta va fi semnată și publicată în Jurnalul Oficial al UE. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Normele vor începe să se aplice între 2024 și 2028, astfel:

  • de la 1 ianuarie 2024 pentru marile societăți de interes public (cu peste 500 de angajați) care fac deja obiectul directivei privind raportarea nefinanciară, cu rapoarte care trebuie prezentate în 2025;
  • de la 1 ianuarie 2025 pentru marile companii care nu fac în prezent obiectul directivei privind raportarea nefinanciară (cu peste 250 de angajați și/sau cu o cifră de afaceri de 40 de milioane de euro și/sau active totale de 20 de milioane de euro), cu rapoarte care trebuie prezentate în 2026;
  • de la 1 ianuarie 2026 pentru IMM-urile cotate la bursă și alte întreprinderi, cu rapoarte care trebuie prezentate în 2027. IMM-urile pot opta pentru excludere până în 2028.

Comisia a prezentat propunerea sa de directivă privind raportarea în materie de sustenabilitate a întreprinderilor în aprilie 2021. Încă din 2018, Parlamentul a solicitat o revizuire a NFRD (raportarea informațiilor nonfinanciare), iar în 2020 a prezentat recomandările sale privind guvernanța corporativă durabilă.

Foto: europarl.europa.eu

Share this article
Prev Post

Nestlé își integrează proiectele de împădurire, biodiversitate și de educație în Pădurea de Miere

Next Post

OMV Petrom a plantat 2 milioane de puieți în cadrul campaniei „România plantează pentru mâine”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next