Companii responsabile față de mediu și oameni

Rezoluție istorică a ONU: accesul la un mediu curat și sănătos este un drept al omului. De ce este importantă această hotărâre

© freshidea – stock.adobe.com

Cu 161 de voturi pentru și 8 abțineri, Adunarea Generală a ONU a adoptat recent o rezoluție istorică, bazată pe un text conex adoptat în anul 2021, declarând accesul la un mediu curat, sănătos și durabil, un drept universal al omului și solicitând statelor, organizațiilor internaționale și mediului de afaceri să intensifice eforturile pentru a asigura un mediu sănătos pentru toți.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a salutat această decizie „istorică”: „Această evoluție emblematică demonstrează că statele membre se pot uni în lupta colectivă pentru combaterea triplei crize planetare – a schimbărilor climatice, pierderii biodiversității și poluării”.

Practic, toate țările au legi naționale menite să limiteze poluarea, să protejeze plantele și animalele și să contracareze schimbările climatice. Dar legile nu sunt întotdeauna pe deplin implementate, iar atunci când sunt încălcate, cetățenii se luptă adesea să tragă la răspundere guvernele și companiile.

La nivel național, declararea unui mediu sănătos ca drept al omului va permite oamenilor să conteste politicile distructive pentru mediu în conformitate cu legislația privind drepturile omului, care este bine definită în multe țări.

„Această rezoluție transmite clar că nimeni nu ne poate lua dreptul la un mediu curat și stabil  – cel puțin, nu fără luptă”, a declarat Inger Andersen, director executiv al Programului ONU pentru Mediu (UNEP).

„Astăzi este un moment istoric, dar afirmarea dreptului nostru la un mediu sănătos nu este suficientă. Rezoluția Adunării Generale este foarte clară: statele trebuie să își pună în aplicare angajamentele internaționale și să-și intensifice eforturile pentru a le realiza. Cu toții vom suferi efecte mult mai grave din cauza crizelor de mediu, dacă nu colaborăm pentru a le evita acum” a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

Share this article
Prev Post

Pădurea mișcătoare din orașul Leeuwarden

Next Post

Every Can Counts Romania: campania ExtravaCANza, de colectare și reciclare a dozelor de aluminiu, continuă în stațiunea Mamaia. 14.000 de doze colectate până în prezent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next