De vreo 3 luni, în fiecare zi, orașul Leeuwarden, reședința provinciei neerlandeze Frizia, se tot schimbă devenind mai verde, și asta pentru că peste 1000 de arbori mai mari și mai mici… se plimbă prin oraș. De fapt, pădurea este „trasă” zilnic, câte un arbore pe rând, dintr-un loc în altul, de câteva sute de voluntari.
Pădurea mergătoare este formată din 60-70 de specii autohtone, printre care arin, frasin, ulm, arțar, stejar și salcie, plantați în 800 de ghivece mari de lemn. Fiecare ghiveci are un cod QR care oferă detalii despre arbore și specia din care face parte, de la durata medie de viață, până la tipul de sol preferat. Fiecare ghiveci are un senzor de avertizare care indică nevoia arborelui de a fi udat. „Sunt unii dintre cei mai bine îngrijiți copaci din lume”, spune Bruno Doedens,unul dintre inițiatorii acestui proiect, care se numește Bosk.
”Bosk”, care s-ar traduce cu „boschet” face parte dintr-un program amplu, un festival cultural trienal, lansat de o organizație locală, care include, timp de 100 de zile, dezbateri, expoziții și spectacole pe tema reconectării cu natura.
Pe 14 august se împlinesc cele 100 de zile de implementare a proiectului, arborii vor fi scoși din ghivece și vor fi plantați în jurul orașului, inclusiv în cartierele periferice mai sărace și cu mai puțină verdeață.
Potrivit The Guardian, Provincia Frizia și-a propus să fie cea mai sustenabilă și „verde” regiune din UE până în 2025, reducând deșeurile, poluarea și pierderea biodiversității. Deși acest lucru nu va fi ușor, Doedens este plin de speranță. „Dacă copacii pot merge, ne putem schimba și noi”, spune el.