Companii responsabile față de mediu și oameni

România, ultima din UE în ceea ce privește bugetul public alocat pentru cercetare și dezvoltare în 2021 (Eurostat)

În 2021, alocările totale de la bugetul public pentru cercetare și dezvoltare (R&D) la nivelul Uniunii Europene s-au ridicat la peste 109 de miliarde de euro, echivalentul a 0,8% din PIB. Aceasta reprezintă o creștere de 6% față de 2020 (aproape 103 mld. euro) și o creștere de 35% față de 2011, potrivit celor mai recente date Eurostat. Cercetarea și dezvoltarea sunt esențiale pentru multe politici europene și naționale care vizează creșterea competitivității economiilor UE și a bunăstării cetățenilor săi.

În 2021, alocările de la bugetul guvernului pentru cercetare și dezvoltare în UE s-au ridicat la 244 EUR pe persoană, ceea ce reprezintă o creștere de 33% față de 2011 (184 EUR de persoană). Cele mai mari alocări au fost înregistrate în Luxemburg (689 EUR de persoană), urmate la distanță de Danemarca (530 EUR) și Germania (471 EUR).

Pe de altă parte, țările UE cu cele mai mici alocări bugetare pentru cercetare și dezvoltare pe persoană au fost România (19 EUR pe persoană), Bulgaria (24 EUR), Letonia (45 EUR) și Ungaria (60 EUR). 

În ultimul deceniu, în Letonia (de la 14 EUR în 2011 la 45 EUR în 2021), în Grecia (de la 58 EUR la 152 EUR) și în Ungaria (de la 30 EUR la 60 EUR) s-au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale alocărilor bugetare pentru cercetare și dezvoltare la nivelul fiecărei persoane.

Note metodologice

Datele din 2021 privind alocările de la bugetul public pentru cercetare și dezvoltare prezentate de Eurostat sunt preliminare și, prin urmare, ar putea fi revizuite. În urma calendarului de transmitere a datelor, cifrele actualizate vor fi publicate în ianuarie 2023.

Alocările bugetare publice pentru cercetare și dezvoltare reprezintă toate sumele alocate cercetării și dezvoltării la nivel central și local. Fondurile de la bugetul administrației locale nu pot fi incluse dacă contribuția lor nu este semnificativă sau dacă datele nu pot fi colectate.

Share this article
Prev Post

ANM a lansat sistemul național de avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe

Next Post

Pădurea mișcătoare din orașul Leeuwarden

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next