Companii responsabile față de mediu și oameni

COP28: Angajament mondial condus de UE privind sursele regenerabile de energie și eficiența energetică

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat împreună cu președinția COP28 și 118 țări Angajamentul mondial privind sursele regenerabile de energie și eficiența energetică, care stabilește obiective mondiale de triplare a capacității instalate în domeniul energiei din surse regenerabile până la cel puțin 11 terawați (TW) și de dublare a ratei de îmbunătățire a eficienței energetice la nivel mondial de la aprox. 2% la 4%, până în 2030.

Adoptat în primele zile ale COP28, care are loc în Dubai, acest angajament ar trebui să contribuie la atingerea unui rezultat negociat cât mai ambițios posibil, obținut la sfârșitul conferinței de anul acesta. UE solicită acțiuni concrete pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili din toate sistemele energetice de la nivel mondial, în special a cărbunelui, și va pleda în favoarea unei exprimări care să reflecte acest lucru în decizia finală a COP.

Pentru a sprijini îndeplinirea angajamentului mondial, președinta von der Leyen a anunțat că în următorii 2 ani vor fi investiți2,3 miliarde de euro din bugetul UE pentru a sprijini tranziția energetică „în vecinătatea noastră și în întreaga lume”, invitând și alte țări donatoare să urmeze acest exemplu și să accelereze punerea în aplicare a angajamentului mondial.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Prin acest angajament mondial am construit o coaliție amplă și puternică de țări angajate în tranziția către o energie curată – țări mari și mici, din nord și din sud, mari emițători, națiuni în curs de dezvoltare și state insulare mici. Ne unește convingerea comună că, pentru a respecta obiectivul de 1,5 °C prevăzut în Acordul de la Paris, trebuie să eliminăm treptat combustibilii fosili. Realizăm acest obiectiv prin accelerarea tranziției către o energie curată, prin triplarea capacității în domeniul energiei din surse regenerabile și prin dublarea eficienței energetice. În următorii doi ani vom investi 2,3 miliarde de euro din bugetul UE pentru a sprijini tranziția energetică în vecinătatea noastră și în întreaga lume. Acest angajament și acest sprijin financiar vor crea locuri de muncă verzi și o creștere durabilă prin investiții în tehnologiile viitorului. Și, bineînțeles, vor reduce emisiile, acest aspect fiind în prim-planul activității noastre în cadrul COP28.”

Foto: Ursula von der Leyen – captură video CE – COP28

Share this article
Prev Post

Curtea de Conturi Europeană: Există un viitor pentru biocombustibili în sectorul transporturilor din UE?

Next Post

Emisiile globale de CO2 provenite din combustibili fosili vor atinge un nivel record în 2023 – raport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next