În 2021, cheltuielile publice totale în țările UE pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor s-au ridicat la 34,1 miliarde EUR, ceea ce reprezintă o creștere de 2,5 % față de 2020, informează Eurostat.

Ponderea cheltuielilor publice totale a fost de 0,5 %, iar în ansamblu, în UE, cheltuielile publice cu serviciile de protecție împotriva incendiilor, ca procent din totalul cheltuielilor totale, au rămas stabile la aproximativ 0,4-0,5 % de la începutul evalurilor, în 2001.

În 2021, Lituania și România au înregistrat cea mai mare pondere a cheltuielilor cu serviciile de protecție împotriva incendiilor, cu 0,7 % din totalul cheltuielilor, urmate de Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Grecia și Luxemburg, cu 0,6 %. 

În schimb, Danemarca a raportat cea mai scăzută pondere a cheltuielilor cu serviciile de protecție împotriva incendiilor în totalul cheltuielilor de 0,1 %, urmată de Cipru, Ungaria, Malta, Austria, Portugalia și Slovenia, toate cu 0,3 %. 

În ultimul deceniu, majoritatea țărilor UE și-au majorat cheltuielile totale, precum și cheltuielile cu serviciile de protecție împotriva incendiilor. Luxemburgul a înregistrat cele mai mari creșteri ale cheltuielilor cu serviciile de protecție împotriva incendiilor (+ 387 %).

Trei țări din UE și-au redus cheltuielile cu serviciile de protecție împotriva incendiilor în 2021, comparativ cu un deceniu în urmă: Cipru (-20 %), Danemarca (-17 %) și Croația (-14 %). 

Surse foto: Eurostat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *