Companii responsabile față de mediu și oameni

Ar putea fi interzise țigările cu filtru pentru a descuraja fumatul și reduce poluarea? Philip Morris: o idee „prostească”

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut guvernelor din întreaga lume să considere filtrele țigărilor ca fiind materiale plastice de unică folosință și să le interzică, deoarece acestea dăunează mediului și nu au beneficii dovedite pentru sănătate. Produsele din tutun aruncate pe jos eliberează 7.000 de substanțe chimice toxice, iar mucurile conțin microplastice, despre care se știe că se descompun greu și poluează natura. În plus, potrivit OMS, mucurile de țigară sunt al doilea gunoi cel mai des întâlnit pe plajele europene.

„O interzicere totală a filtrelor de țigări de unică folosință pare a fi cea mai eficientă opțiune pentru a contracara efectele dăunătoare pentru mediu ale acestui tip de deșeu”, a declarat în aprilie în fața parlamentarilor olandezi ministrul olandez al infrastructurii, Vivianne Heijnen, citată de Euronews.com. „Nu există niciun beneficiu dovedit pentru sănătate al țigărilor care au filtru”, a adăugat ea. Cu toate acestea, Heijnen a declarat că o interdicție națională ar contraveni acordului european de liber schimb și că, în schimb, ar trebui luată în considerare o reglementare la nivel european. Ea a sugerat că aceasta ar putea fi inclusă în directiva europeană privind materialele plastice de unică folosință.

Tot luna trecută, Consiliul Superior de Sănătate din Belgia a sugerat o interdicție la nivel european a filtrelor de țigări. Filtrele oferă fumătorilor o „senzație mai plăcută în gură” și le oferă un „fals sentiment de siguranță”, se arată într-un raport al Consiliului.

Gigantul tutunului Philip Morris a respins ideea ca fiind „prostească”. „Este o propunere pur simbolică și prostească, făcută pentru a le face viața mai dificilă fumătorilor”, a declarat pentru TV2 Christopher Arzrouni, responsabil external affairs la Philip Morris Danemarca.

În timp ce militanții și politicienii își imaginează un viitor fără fum de țigară, unele companii se pregătesc deja pentru el. Lidl vrea să elimine treptat vânzările de tutun în toată Danemarca până în 2029, ca parte a unei colaborări cu Societatea daneză de combatere a cancerului. Începând din această vară, lanțul de magazine alimentare cu discount va elimina 20% din țigări de pe rafturile sale, iar de curând a deschis deja un nou magazin fără tutun în Hjørring.

Share this article
Prev Post

Premiile internaționale L’Oréal-UNESCO 2024 pentru cercetătoarele în domeniul științelor naturii și ale vieții

Next Post

WASH@Schools – Building a Better Life. 7 școli prahovene vor beneficia de soluții eficiente a consumului de apă, grupuri sanitare renovate și de infrastructură de colectare separată a deșeurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next