Companii responsabile față de mediu și oameni

Azerbaidjan, gazda summitului COP29 privind clima, apără investițiile în petrol și gaze naturale

Azerbaidjanul, gazda summitului ONU privind clima din acest an, va apăra dreptul națiunilor producătoare de petrol și gaze naturale de a investi în acest sector, a declarat președintele țării, citat de Reuters, menționând că, în ciuda obiectivelor climatice, cererea de combustibili fosili rămâne puternică.

În calitate de gazdă a summitului ONU privind clima COP29 din noiembrie, Azerbaidjanul va intermedia negocierile dintre cele aproape 200 de țări cu privire la modul în care se vor strânge mai multe fonduri pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.

„În calitate de șef al unei țări bogate în combustibili fosili, bineînțeles că vom apăra dreptul acestor țări de a continua investițiile și de a continua producția, deoarece lumea are nevoie de ea”, a declarat președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, în cadrul unei conferințe pe tema climei care a avut loc la Berlin, săptămâna trecută.

„Dar, în același timp, țările cu combustibili fosili ar trebui să fie printre cele care dau dovadă de solidaritate în ceea ce privește problemele legate de schimbările climatice”, a mai spus el.

Summitul ONU privind clima de anul trecut, desfășurat în Emiratele Arabe Unite, s-a încheiat cu un acord global care prevedea „tranziția către renunțarea la combustibilii fosili” pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050.

Arderea combustibililor fosili pentru energie este principala sursă a emisiilor de gaze cu efect de seră care cauzează schimbările climatice. Conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie, emisiile globale de dioxid de carbon legate de energie au crescut anul trecut până la un nivel record.

Rămâne de văzut cum vor pune în aplicare țările acordul de la COP28 în următorii ani. Aliyev a declarat că Azerbaidjanul își va crește exporturile de gaze naturale către Europa pentru a ajunge la 20 miliarde de metri cubi până în 2027, având în vedere situația geopolitică actuală.

„Acesta este un semn al responsabilității Azerbaidjanului (…) investim în mare măsură în creșterea producției noastre de gaze, deoarece Europa are nevoie de mai mult gaz din surse noi”, a declarat Aliyev.

Sursa foto: Wikipedia (Azerbaidjan)

Share this article
Prev Post

Dăruiește Lumină. E.ON donează 500.000 kWh energie către 4 entități de educație incluzivă

Next Post

Gala Societății Civile 2024. 228 de înscrieri în competiție, cu 15 proiecte la categoria Protecția mediului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next