Companii responsabile față de mediu și oameni

BCE și FMI pledează pentru un standard global de raportare a companiilor privind impactul asupra schimbărilor climatice

Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional au subliniat săptămâna aceasta necesitatea creării unui cadru standard de raportare a companiilor privind impactul asupra schimbărilor climatice care să fie interoperabil la nivel global și prin care să se evite astfel fragmentarea informațiilor pentru investitori, transmite Reuters.

Recomandarea celor două instituții vine în contextul publicării spre consultare de către Consiliul pentru Standarde Internaționale de Sustenabilitate (ISSB), în luna martie, a două drafturi de propuneri pentru standarde globale de raportare „de referință”. Primul standard se referă la informațiile financiare generale legate de sustenabilitate. Al doilea detaliază cerințele specifice de raportare legate de climă, care acoperă date despre emisiile directe ale companiei, emisiile indirecte din energia achiziționată și emisiile indirecte din lanțul valoric al unei companii, cum ar fi furnizorii de materii prime.

Elaborarea acestor standarde ISSB, care urmează să fie definitivate până la sfârșitul anului, este susținută de lideri mondiali, investitori de top și autorități de reglementare, care doresc o abordare internațională mai riguroasă și unitară a raportării privind sustenabilitatea corporativă. Tot în favoarea unei astfel de raportări unitare la nivel global, au fost aduse în discuție prevenirea riscului de „greenwashing” și a declarațiilor exagerate de sustenabilitate din partea companiilor.

Un aspect care va trebui convenit este diferența dintre normele UE referitoare la raportarea nonfinanciară corporativă, care acoperă problemele de mediu, sociale și de guvernanță, și înțelegerea ISSB asupra standardului de raportare, care se concentrează în mare măsură pe impactul companiilor asupra schimbărilor climatice.

Potrivit Băncii Centrale Europene, viitorul standard internațional ar trebui să integreze cele două viziuni, pentru a răspunde astfel așteptărilor stakeholderilor.

Credit foto: Reuters

Share this article
Prev Post

OTP Bank și Mastercard prezintă „problema dezvoltării nesustenabile” a Deltei Dunării într-un scurtmetraj de 5 minute

Next Post

Valurile de căldură continuă să crească pe tot globul, orașele fiind cele mai afectate. Soluția este simplă – readucerea naturii în zonele urbane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next