Companii responsabile față de mediu și oameni

Schimbările climatice au făcut ca inundațiile devastatoare din Brazilia să fie de două ori mai probabile (studiu)

Schimbările climatice au făcut ca inundațiile recente care au devastat sudul Braziliei să fie de două ori mai probabile, a declarat luni o echipă internațională de oameni de știință, citată de Reuters, adăugând că ploile abundente au fost intensificate și de fenomenul natural El Nino.

Peste 170 de persoane au fost ucise și aproape 580.000 de persoane au fost relocate după ce furtunile și inundațiile au lovit luna trecută cel mai sudic stat Brazilian, Rio Grande do Sul, autoritățile locale descriind acest lucru ca fiind cel mai grav dezastru din istoria regiunii.

Chiar și în condițiile climatice actuale, au declarat experții grupului World Weather Attribution, precipitațiile abundente care au inundat orașe întregi și au distrus infrastructuri critice au fost un eveniment „extrem de rar”, care se așteaptă să apară doar o dată la 100-250 de ani. Dar ar fi fost și mai rar fără efectele arderii combustibililor fosili, a precizat grupul.

Combinând observațiile meteorologice cu rezultatele modelelor climatice, oamenii de știință au estimat că schimbările climatice au făcut ca evenimentul din sudul Braziliei să fie de două ori mai probabil și cu aproximativ 6% până la 9% mai intens.

„Clima din Brazilia s-a schimbat deja”, a declarat Lincoln Alves, cercetător la centrul brazilian de cercetare spațială INPE. „Acest studiu (…) confirmă faptul că activitățile umane au contribuit la evenimente extreme mai intense și mai frecvente, evidențiind vulnerabilitatea țării la schimbările climatice.”

Fenomenul El Nino, care contribuie la creșterea temperaturilor în multe părți ale lumii și care intensifică precipitațiile și riscul de inundații în unele părți ale Americii, a jucat, de asemenea, un rol în dezastrul recent, au notat cercetătorii.

Studiul a estimat că El Nino a crescut probabilitatea evenimentului de 2 până la 5 ori, făcând în același timp ca precipitațiile să fie cu 3% până la 10% mai intense.

Eșecul infrastructurii critice, defrișările și urbanizarea rapidă a unor orașe precum capitala Rio Grande do Sul, Porto Alegre, unde locuiesc 1,3 milioane de persoane, au contribuit la amplificarea efectelor dezastrului, au adăugat cercetătorii.

Foto: captură video Reuters

Share this article
Prev Post

Fermierii spanioli și francezi blochează drumurile de frontieră cu câteva zile înainte de alegerile europene

Next Post

Ziua Mediului. Ecotic lansează o campanie de colectare a deșeurilor electrice dedicată persoanelor juridice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next