Companii responsabile față de mediu și oameni

Carrefour România lansează proiectul Educație pentru gastronomie sustenabilă, prin intermediul căruia va fi introdusă o nouă disciplină de studiu în liceele de profil

Carrefour România și Fundația WorldSkills România, cu sprijinul Fundației Carrefour din Franța, lansează Educatie pentru gastronomie sustenabila, un proiect adresat elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic. Prin intermediul acestui proiect, o nouă disciplină de studiu va fi introdusă în liceele de alimentație publică, pentru formarea viitorilor profesioniști din România, în acord cu principiile și practicile gastronomiei sustenabile. Noua disciplină va îmbina noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere.

Școlile se pot înscrie în proiect în perioada 27 februarie – 12 martie 2023, prin completarea formularului disponibil la: https://rb.gy/p4l9vm

„Studierea și practicarea gastronomiei sustenabile sunt importante pentru că ne ajută să înțelegem beneficiile alegerii alimentelor locale și de sezon. Aceste alimente sunt mai sănătoase, au un impact mai mic asupra mediului și contribuie la reducerea risipei alimentare, la crearea unei culturi a alimentației responsabile și durabile, dar și la promovarea unor practici mai bune în ceea ce privește alegerea, pregătirea și servirea alimentelor.”, a declarat Victor Dumitrache, Program Director, WorldSkills România.

„Alimentația sănătoasă este încorporată în nucleul modelului nostru de afaceri, în timp ce acțiunile concrete de reducere a risipei alimentare şi grija pentru utilizarea cât mai eficientă a resurselor fac parte din rândul preocupărilor noastre zilnice. Ne bucurăm că prin Education for Sustainable Cooking, alături de partenerii noştri din WorldSkills România şi cu suportul colegilor din Fundația Carrefour Franța, cărora le mulțumim pentru implicare, avem ocazia să promovăm aceste principii şi în rândul elevilor.” a declarat Alina Gamauf, Membru în Comitetul Executiv, Carrefour România.

Proiectul va fi demarat cu o pregătire aprofundată a cadrelor didactice, care va avea loc în perioada mai – iunie 2023, după selecția şcolilor partenere și va fi susținut de către un expert în domeniul gastronomiei sustenabile. Astfel, începând cu anul școlar 2023-2024 elevii vor studia noua disciplină de gastronomie sustenabilă, sub îndrumarea profesorilor și a specialiștilor din restaurantele și firmele de catering partenere.

Prin intermediul proiectului Educatie pentru gastronomie sustenabila  vor fi create, totodată, zece Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate, unde elevii, sub coordonarea profesorilor, au acces la resurse pentru activități practice de formare și curriculum aliniat la nevoile din industrie și la standardele internaționale din domeniu. În mod prioritar, va fi urmărit parcursul elevilor, cu un accent deosebit pe dezvoltarea competențelor necesare și pregătirea pentru integrarea pe piața muncii.

Proiectul își are finalitatea în Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a sublinia  importanța acestor meserii pentru sănătatea societății și evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.

Share this article
Prev Post

Ministerul Mediului a lansat platforma suport dedicată programului Săptămâna verde

Next Post

JYSK elimină patru milioane de mânere de plastic și fermoare datorită unui nou proces de producție și ambalare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next