Companii responsabile față de mediu și oameni

Competiția WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, susținută de Carrefour, la prima ediție în România

  • Săptămâna trecută a avut loc la Timișoara prima ediție a competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă
  • Competiția, bazată exclusiv pe probe practice de concurs, elaborate conform standardelor internaționale din industria gastronomiei sustenabile, a adus la un loc 12 elevi competitori de la 12 licee din țară
  • Unul dintre membrii lotului național va reprezenta România, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024

Prima ediție a Competiției WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, organizată de WorldSkills România în parteneriat cu Carrefour România pentru susținerea elevilor și profesorilor din învățământul profesional și tehnic, a adus la un loc 12 elevi competitori de la 12 licee din țară, care au studiat la clasă după Curriculumul dezvoltat în cadrul programului Educație pentru Gastronomie Sustenabilă și care excelează în acest domeniu.

Organizată vinerea trecută împreună cu Asociația Gide, Casa Calfelor Kolping și Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, competiția le-a oferit tinerilor oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și cunoștințele dobândite, fiind provocați să soluționeze într-un timp predefinit probe practice de concurs constând în realizarea a trei preparate – antreu, fel principal și desert, dar și să dea dovadă de gestionarea corectă și sustenabilă a produselor, reciclarea corectă a deșeurilor și de gândire critică.

 „La Carrefour România, susținem cu entuziasm inițiativele care promovează excelența în gastronomie, educația pentru reducerea risipei alimentare și angajamentul constant în protejarea mediului înconjurător. Apreciem dedicarea și creativitatea tuturor participanților în crearea preparatelor culinare durabile și delicioase, precum și utilizarea pasiunii lor pentru gastronomie în contribuția la modelarea unui viitor sustenabil în domeniu. Experiența de a fi parte din juriu a fost cu adevărat memorabilă, iar calitatea gusturilor, a aromelor, a texturilor și a combinațiilor inovatoare de ingrediente au evidențiat nivelul înalt de pregătire și aspirația la progres a tinerilor bucătari,” a declarat Ștefan Urziceanu, Head of CSR, Carrefour România.

Câștigătorii acestei ediții au devenit membri ai Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă, după cum urmează:

  1. Locul I, Alexia Daria Nicoleta Coroian de la Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu din Timișoara, prof. coordonator Minodora Simona Giuchici
  2. Locul al II-lea, Andra Maria Huțan de la Liceul Tehnologic Economic de Turism din Iași, prof. coordonator Monica Baciu
  3. Locul al III-lea, Doru Lucian Nasta de la Colegiul Economic Viilor din București, prof. coordonator Monica Gabriela Dinu

Pregătirea intensivă a Lotului Național WorldSkills de Gastronomie Sustenabilă este realizată de Executive Chef Florin Kiss, în calitate de Expert WorldSkills. Unul dintre membrii lotului național va reprezenta țara noastră, în luna septembrie, la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024.

Cei 12 elevi participanți la faza națională a competiției au reprezentat următoarele școli:

  1. Colegiul UCECOM Spiru Haret București
  2. Liceul Tehnologic Valeriu Braniște Lugoj
  3. Colegiul Economic Viilor București
  4. Liceul Demostene Botez Trușești
  5. Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași
  6. Liceul Tehnologic Petre S. Aurelian Slatina
  7. Colegiul Economic Ion Ghica Bacău
  8. Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară Vasile Adamachi Iași
  9. Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu Focșani
  10. Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava
  11. Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara
  12. Colegiul Tehnic Maria Baiulescu Brașov

Juriul competiției a fost format din Florin Kiss, Executive Chef și expert internațional World Skills, Daniel Cheregi, Executive Chef and Owner Merlot, Ernest Hajdo, Executive Chef, și Gigel Ciutacu, Maestru în artă culinară.

Carrefour România și Fundația WorldSkills România sunt în al 2-lea an de implementare a proiectului Educație pentru Gastonomie Sustenabilă, o inițiativă ce urmărește dezvoltarea și implementarea în școli a unei noi discipline de studiu privind reducerea risipei alimentare (CDL), prin gătit și consum responsabil și dezvoltarea unei noi generații de profesioniști în domeniul gastronomiei sustenabile, prin îmbinarea noțiunilor teoretice cu sesiuni de practică în cadrul restaurantelor și firmelor de catering partenere.

Mai multe detalii, pe https://worldskills.ro/gastronomiesustenabila/

Carrefour România susține comunitățile în care activează prin programe și inițiative naționale pe termen lung, cu impact pozitiv în societate: Cooperativa Agricolă Vărăști, prima de acest gen fondată de retailer în România, Deschidem Vinul Românesc, Creștem România BIO, Grădina Noastră și Poftim Brânză Românească sau Plata cu PET.

Platforma Act For Good transformă cumpărăturile într-o experiență personalizată cu impact social. Fiecare sesiune de shopping le poate aduce utilizatorilor puncte de loialitate, prin care pot face fapte bune, dar pot și beneficia de reduceri și oferte personalizate. 

Carrefour România operează în România prin cinci entități juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL, Supeco Investment SRL și, din noiembrie 2023, Romania Hypermarche S.A.

Fundația WorldSkills România susține performanța profesională în rândul tinerilor, pentru succesul personal și dezvoltarea României prin: promovarea excelenței în domeniul profesional; oferirea de experiențe de învățare relevante în diverse domenii profesionale; facilitarea colaborării între diversele organizații implicate în sprijinirea orientării, formării, integrării și dezvoltării profesionale a tinerilor, pentru o mai bună corelare între sistemul de educație și piața muncii.

Programele și proiectele WorldSkills sunt implementate în România în baza protocolului nr. 15310 din 25.10.2021, încheiat între Ministerul Educației și Fundația WorldSkills România.

Share this article
Prev Post

nZEB Expo – eveniment dedicat construcțiilor eficiente energetic, în premieră la București

Next Post

Noul Cod Silvic, adoptat de Senat cu multe amendamente impuse de societatea civilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next