Companii responsabile față de mediu și oameni

COP28: Danone, Kraft Heinz și Nestlé, printre marile companii de produse lactate care se alătură unei alianțe pentru reducerea emisiilor de metan

6 dintre cele mai mari companii producătoare de lactate din lume își vor raporta începând din 2024 emisiile de metan, ca parte a unei noi alianțe globale lansate marți în cadrul summitului ONU privind clima de la Dubai, transmite Reuters.

Cei 6 membri din sectorul lactatelor ai alianței nou formate, Danone, Bel Group, General Mills, Lactalis USA, Kraft Heinz și Nestlé, își vor redacta, de asemenea, planuri de acțiune pentru metan până la sfârșitul anului viitor.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, creșterea animalelor este responsabilă pentru aproximativ 30% din emisiile antropice de metan la nivel mondial, din surse precum bălegarul flatulențele și eructațiile vacilor.

Metanul este de aproape 30 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, ceea ce îl face să fie un obiectiv major în încercările de reducere a încălzirii globale.

Reducerea emisiilor de metan din sectorul lactatelor înseamnă acordarea de sprijin tehnic și financiar fermierilor din întreaga lume pentru a experimenta posibile soluții, cum ar fi aditivii pentru hrana animalelor, a declarat Chris Adamo, vicepreședinte pentru afaceri guvernamentale și publice la Danone.

Danone s-a angajat anul acesta să reducă emisiile de metan din lanțul său de aprovizionare cu lapte proaspăt cu 30% până în 2030.

Reducerea metanului provocat de om cu 45% în acest deceniu ar menține încălzirea globală sub 2 grade Celsius, potrivit unei evaluări realizate în 2021 de către Climate & Clean Air Coalition și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.

Companiile implicate în noua alianță nu trebuie să se angajeze să își reducă emisiile de metan cu o anumită cantitate, dar o evaluare și o raportare mai puternice sunt instrumente cheie pentru ca, în cele din urmă, companiile să își reducă emisiile, a subliniat Katie Anderson, director senior al programului pentru alimente și păduri din sectorul de afaceri al Environmental Defense Fund.

La nivel mondial, producția de alimente este responsabilă pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră.

Foto: wirestock – freepik

Share this article
Prev Post

28% dintre români încearcă să consume cât mai sustenabil posibil – studiu

Next Post

Journalismfund Grants: 400.000 euro pentru susținerea investigațiilor jurnalistice de mediu în Europa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next