Companii responsabile față de mediu și oameni

28% dintre români încearcă să consume cât mai sustenabil posibil – studiu

Studiu Reveal Marketing Research ECSR
Studiu Reveal Marketing Research ECSR

Reveal Marketing Research, în colaborare cu Kaufland România, UniCredit Bank și Valorem, a realizat cea de-a doua ediție a barometrului anual despre comportamentele și așteptările consumatorilor referitoare la sustenabilitate, urmărind modul în care acestea au evoluat comparativ cu studiul similar desfășurat în septembrie 2022.

Pe fondul evenimentelor socio-economice din ultimul an preocuparea românilor pentru sustenabilitate este în scădere

Rezultatele barometrului realizat de Reveal Marketing Research arată că în 2023, 36% dintre respondenți consideră sustenabilitatea o tema importantă pentru români, procentul diminuându-se cu 27% comparativ cu 2022. Scăderea amplorii preocupării pentru sustenabilitate poate fi explicată prin prisma faptului că problemele economice sau sociale din ultimul an au acaparat atenția în detrimentul chestiunilor legate de sustenabilitate.

Citește și: Premiile Planet Forward Storyfest 2024 pentru studenții povestitori preocupați de sănătatea planetei

Chiar dacă în prezent nivelul de cunoaștere și conștientizare a importanței sustenabilității este unul ridicat, 85% dintre români declarând că este un subiect de interes la care se gândesc, aceștia manifestă mai degrabă o atitudine pasivă dacă ne referim la acțiuni care să susțină cauza. Astfel că, 48% dintre români declară că se implică ocazional în activități sustenabile, cel mai frecvent comportament fiind colectarea selectivă a deșeurilor, în timp ce doar 15% declară că se implică activ în diferite activități sustenabile, maturii fără partener diferențiindu-se ca fiind principalii susținători ai cauzei (20%).

7 din 10 români consideră că investițiile în inovații tehnologice vor aduce soluții pentru problemele de sustenabilitate din societate și vor contura un viitor mai bun

Printre cele mai importante probleme de sustenabilitate menționate de respondenți se numără poluarea aerului, defrișarea pădurilor, poluarea din deșeuri, calitatea alimentelor produse pe scară largă sau încălzirea globală. Românii consideră că pentru a diminua aceste amenințări și a obține schimbări semnificative sunt necesare eforturi coordonate din partea companiilor (75%), indivizilor (74%) și a guvernelor (71%).

Este important de subliniat că inovațiile tehnologice cresc în popularitate ca metodă ce poate aduce schimbări în problemele de sustenabilitate, acestea înregistrând o creștere semnificativă, de la 63% în 2022, la 69% în 2023. Dacă ne raportăm la nivelul de încredere în inovațiile tehnologice, acesta este la rândul său unul foarte ridicat, 72% dintre respondenți declarând că acestea au capacitatea de a aduce soluții semnificative pentru problemele actuale de sustenabilitate.

Citește și: Emisiile globale de CO2 provenite din combustibili fosili vor atinge un nivel record în 2023 – raport

Măsurând nivelul de sustenabilitate în diferite domenii de activitate, industria IT este percepută de români ca a treia cea mai sustenabilă industrie (25%), după industria energetică (34%) și industria alimentară și a băuturilor (27%).

În teorie consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de nevoia de a salva resursele planetei, în practică 28% dintre români încearcă să consume cât mai sustenabil posibil

În general, românii manifestă o disponibilitate redusă de a consuma sustenabil, mai mult de jumătate dintre români (57%) declarând că se gândesc din când în când la sustenabilitate, dar fără să fi luat în calcul până acum să consume sustenabil. Pe de altă parte, pentru 28% dintre români comportamentul sustenabil reprezintă o preocupare constantă, aceștia încercând să consume cât mai sustenabil posibil, în special femeile (35% vs. 20% bărbați), seniorii pensionari (43%) și familiile moderne (37%).

Citește și: COP28: 22 de țări, printre care și România, s-au angajat să tripleze capacitatea energetică nucleară până în 2050

Îndreptându-ne atenția către cele mai importante caracteristici în alegerea unui produs, observăm că principalii factori care influențează deciziile de cumpărare sunt prețul accesibil (84%), atenția acordată ingredientelor naturale (81%), fabricarea într-un mod responsabil (74%), producerea fără afectarea mediului înconjurător (73%) și proximitatea (73%). Ca tendință generală, toate caracteristicile au crescut în importanță cu cel puțin 5% în comparație cu anul precedent.

Românii își doresc mai multă implicare din partea companiilor în inițiative sustenabile, îndeosebi prin încurajarea reciclării

În ceea ce privește acțiunile companiilor care au cel mai mare potențial să determine un comportament de consum (mai) responsabil în rândul cetățenilor, se numără încurajarea reciclării (19%), educarea populației prin promovarea sustenabilității (11%) sau utilizarea ambalajelor/ materialelor ecologice (10%).

Importanța acordată reciclării este una ridicată în rândul românilor, 63% fiind de părere că reciclarea tuturor materialelor care pot fi reciclate este cea mai urgentă problemă de sustenabilitate care trebuie rezolvată în următorii 5 ani.

Mai mult decât atât, 57% dintre români consideră că în maximum 5 ani companiile ar trebui taxate în funcție de amprenta de carbon pe care o emit, astfel încât acestea să devină mai active în încercarea de a reduce poluarea.

Share this article
Prev Post

Premiile Planet Forward Storyfest 2024 pentru studenții povestitori preocupați de sănătatea planetei

Next Post

COP28: Danone, Kraft Heinz și Nestlé, printre marile companii de produse lactate care se alătură unei alianțe pentru reducerea emisiilor de metan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next