Companii responsabile față de mediu și oameni

UE are în vedere un proiect de lege pentru reducerea risipei alimentare în acest deceniu

Țările Uniunii Europene vor fi obligate să reducă risipa alimentară în acest deceniu, conform unui proiect de lege care vizează reducerea procentului de 10% din alimentele din Europa care sunt aruncate la gunoi.

Potrivit datelor UE, se estimează că anual se irosesc 131 de kilograme de alimente pe cap de locuitor, ceea ce înseamnă costuri pentru consumatori, emisii excesive de dioxid de carbon și risipă de energie, combustibil și apă utilizate în producția de alimente.

Proiectul, consultat de Reuters, care urmează să fie propus de Comisia Europeană pe 5 iulie, ar urma să stabilească un obiectiv obligatoriu pentru fiecare țară UE de a reduce risipa de alimente în magazinele, restaurantele și gospodăriile lor (responsabile pentru puțin peste jumătate din alimentele irosite în Europa) cu 30% pe cap de locuitor până la sfârșitul anului 2030, în comparație cu nivelurile din 2020.

De asemenea, țările ar trebui să reducă risipa de alimente în procesare și producție cu 10% până în 2030, față de nivelurile din 2020, se arată în proiectul care ar putea suferi modificări înainte de a fi publicat.

Țările UE vor trebui să elaboreze măsuri pentru a impune companiilor și consumatorilor să atingă aceste obiective, Acestea ar putea include norme care să limiteze promoțiile de vânzări care încurajează cumpărarea excesivă de alimente care ajung să fie irosite, stimulente pentru fermieri și magazine pentru a dona din produse centrelor comunitare și beneficii pentru comercializarea pe piață a fructelor și legumelor „urâte” sau cu defecte.

Separat, Bruxelles-ul lucrează la un sistem de etichetare mai clar pentru datele de valabilitate și de consum, pentru a evita aruncarea la gunoi a alimentelor care sunt încă bune de consumat.

Foto: Unsplash

Share this article
Prev Post

Rompetrol și-a publicat Raportul de sustenabilitate pentru 2022. Ce acțiuni concrete dedicate mediului a întreprins compania în comunități

Next Post

Australia vrea să introducă obligativitatea raportării climatice începând din 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next