Companii responsabile față de mediu și oameni

Criză climatică: valuri de căldură mai intense și mai frecvente

Temperaturi Extreme Caldura ECSR
Temperaturi Extreme Caldura ECSR

Știm deja că, din cauza crizei climatice, valurile de căldură devin mai lungi, mai frecvente și mai intense. Mulți dintre noi au experimentat acest lucru pe propria piele în această vară.

Cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată pe Pământ a avut loc pe 6 iulie anul acesta, când temperaturile au crescut în Europa, SUA și China. Luna iulie 2023 a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată.

Mai puțin cunoscut este impactul acestei călduri asupra sănătății noastre. În cele mai extreme cazuri, căldura poate fi fatală: în vara anului 2022, Spania a înregistrat peste 4 600 de decese atribuibile temperaturilor de peste 40°C. Și știm că situația se va înrăutăți probabil în viitor înainte de a se îmbunătăți. 90 000 de europeni riscă să moară din cauza căldurii în fiecare an în următoarele decenii dacă nu facem mai mult pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global.

Citește și: Economia circulară: Intră în vigoare o nouă lege privind bateriile mai sustenabile și mai sigure

Problema este mai urgentă în orașe, deoarece clădirile și drumurile absorb și rețin căldura, iar vegetația este adesea redusă și există mai puține corpuri de apă. Acest lucru înseamnă că zonele urbane tind să fie semnificativ mai calde în comparație cu zonele rurale învecinate – un fenomen numit “insula de căldură urbană”. Având în vedere că aproximativ 75% dintre europeni trăiesc în orașe, amenințarea potențială pentru sănătate este uriașă.

Trebuie să acționăm acum atât pentru a ne pregăti mai bine pentru valurile de căldură, cât și pentru a ne proteja de consecințele grave ale acestora.

Citește și: Toyota Mobility Foundation a lansat Sustainable City Challenge 2023, cu fonduri în valoare totală de 9 mil. USD

Exemplu de modalitate prin care poate fi abordată problema temperaturilor

O modalitate de a aborda problema temperaturilor în creștere în zonele construite este utilizarea resurselor proprii ale naturii. Experții numesc aceste modalități “soluții bazate pe natură”. Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de renumita revistă științifică The Lancet, creșterea suprafeței împădurite la 30% în orașe ar putea preveni aproape 40% din decesele legate de insulele de căldură urbană.

UE este de acord cu această idee. Pe lângă angajamentul de 3 miliarde de copaci lansat anul trecut pentru a crește acoperirea cu copaci în întreaga Europă până în 2030, UE finanțează, de asemenea, proiecte locale mai mici. Aceste proiecte utilizează efectul natural de răcire oferit de vegetație pentru a proteja locuitorii orașelor europene de temperaturile extreme.

Sursa: Comisia Europeană

Share this article
Prev Post

Economia circulară: Intră în vigoare o nouă lege privind bateriile mai sustenabile și mai sigure

Next Post

Creșterea fotosintezei plantelor a încetinit începând cu 2001 din cauza schimbărilor climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next