Companii responsabile față de mediu și oameni

Economia circulară: Intră în vigoare o nouă lege privind bateriile mai sustenabile și mai sigure

Baterii Sustenabile ECSR
Baterii Sustenabile ECSR

Noul regulament privind bateriile va garanta că, în viitor, bateriile vor avea o amprentă de carbon redusă, vor utiliza un număr minim de substanțe nocive, vor avea nevoie de mai puține materii prime provenite din țări din afara UE și vor fi colectate, reutilizate și reciclate în mare măsură în Europa. Acest lucru va sprijini trecerea la o economie circulară, va crește securitatea aprovizionării cu materii prime și energie și va consolida autonomia strategică a UE.

În concordanță cu ambițiile de circularitate ale Pactului Verde European, Regulamentul privind bateriile este primul act legislativ european care adoptă o abordare bazată pe întregul ciclu de viață, în care aprovizionarea, fabricarea, utilizarea și reciclarea sunt abordate și consacrate într-o singură lege.

Citește și: Toyota Mobility Foundation a lansat Sustainable City Challenge 2023, cu fonduri în valoare totală de 9 mil. USD

Bateriile sunt o tehnologie cheie pentru a conduce tranziția ecologică, pentru a sprijini mobilitatea durabilă și pentru a contribui la neutralitatea climatică până în 2050. În acest scop, începând din 2025, regulamentul va introduce treptat cerințe de declarare, clase de performanță și limite maxime privind amprenta de carbon a vehiculelor electrice, a mijloacelor de transport ușoare (cum ar fi bicicletele și scuterele electrice) și a bateriilor industriale reîncărcabile.

Regulamentul privind bateriile va garanta că bateriile introduse pe piața unică a UE vor putea conține doar o cantitate limitată de substanțe nocive necesare. Substanțele de interes utilizate în baterii vor fi revizuite periodic.

Citește și: Starbucks – presiuni din partea ONG-urilor legate de sustenabilitatea lanțului de aprovizionare cu cacao

Obiectivele privind eficiența reciclării, recuperarea materialelor și conținutul reciclat vor fi introduse treptat începând cu 2025. Toate deșeurile de baterii colectate vor trebui să fie reciclate și vor trebui atinse niveluri ridicate de recuperare, în special a materiilor prime esențiale, cum ar fi cobaltul, litiul și nichelul. Acest lucru va garanta că materialele valoroase sunt recuperate la sfârșitul duratei lor de viață utilă și reintroduse în economie prin adoptarea unor obiective mai stricte privind eficiența reciclării și recuperarea materialelor în timp.

Începând cu 2027, consumatorii vor putea să scoată și să înlocuiască bateriile portabile din produsele lor electronice în orice moment al ciclului de viață. Acest lucru va prelungi durata de viață a acestor produse înainte de eliminarea lor finală, va încuraja reutilizarea și va contribui la reducerea deșeurilor post-consumator.

Sursa: Comisia Europeană

Share this article
Prev Post

Toyota Mobility Foundation a lansat Sustainable City Challenge 2023, cu fonduri în valoare totală de 9 mil. USD

Next Post

Criză climatică: valuri de căldură mai intense și mai frecvente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next