Companii responsabile față de mediu și oameni

Deputații europeni susțin reguli mai stricte pentru reducerea emisiilor agroindustriale. Obligațiile se vor aplica pentru prima dată marilor ferme de bovine, minelor și fabricilor de baterii

Comisia pentru mediu a Parlamentului European și-a adoptat recent poziția privind normele UE pentru reducerea în continuare a poluării prin măsuri mai stricte aplicabile marilor instalații agroindustriale în tranziția ecologică.

Directiva privind emisiile industriale (IED) stabilește norme privind prevenirea și controlul poluării cauzate de emisiile în aer, apă și sol ale marilor instalații agroindustriale. Ea face parte din transformarea ecologică și circulară a industriei UE, aducând beneficii semnificative pentru sănătate și mediu pentru cetățeni.

Instalațiile agroindustriale care intră sub incidența normelor pot funcționa numai dacă obțin o autorizație, acordată de autoritățile naționale, cu excepția unor ferme care sunt obligate doar să se înregistreze. Pentru a preveni și controla mai bine poluarea, IED revizuit impune autorităților naționale să reducă și mai mult valorile limită ale emisiilor de poluanți, pe baza așa-numitelor BAT („cele mai bune tehnici disponibile”), atunci când revizuiesc autorizațiile sau stabilesc noi condiții de autorizare.

Mai multe industrii și ferme zootehnice vizate

Deputații europeni au susținut propunerea Comisiei de a extinde IED la instalațiile din industria extractivă (mine), la instalațiile mari de fabricare a bateriilor și la creșterea vitelor la scară mai mare, precum și la mai multe ferme de porci și păsări de curte.

În ceea ce privește fermele de creștere a animalelor, deputații au votat pentru a include fermele de porci și de păsări de curte cu mai mult de 200 de unități animaliere (LSU) și fermele de bovine cu 300 LSU sau mai mult. Pentru fermele care cresc mai mult de un tip de animale (bovine, cai, ovine, caprine, porcine și păsări de curte), limita ar trebui să fie de 250 LSU. Deputații europeni subliniază, de asemenea, importanța de a se asigura că producătorii din afara UE îndeplinesc cerințe similare cu normele UE.

Transparență și participare publică

Deputații europeni au votat, de asemenea, pentru creșterea transparenței, a participării publice și a accesului la justiție în ceea ce privește autorizarea, operarea și controlul instalațiilor reglementate. Registrul european al emisiilor și transferurilor de poluanți ar urma să fie transformat într-un portal al UE privind emisiile industriale, unde cetățenii pot accesa date despre toate autorizațiile UE și activitățile poluante locale.

Normele actuale ale UE privind emisiile industriale acoperă peste 30.000 de instalații industriale mari și peste 20.000 de ferme de creștere intensivă a animalelor, responsabile pentru emisiile de substanțe nocive în aer, apă și sol, care pot duce la probleme de sănătate, cum ar fi astmul, bronșita și cancerul care provoacă sute de mii de decese premature în fiecare an în UE.

Share this article
Prev Post

BAT, recunoscut de Financial Times ca lider climatic in 2023

Next Post

Granturile INGENIOUS 2023 pentru inovare. IMM-urile pot obține finanțări de până la 60.000 euro pentru soluții digitale și ecologice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next