Companii responsabile față de mediu și oameni

Shein: noi angajamente de sustenabilitate pentru reducerea cu 25% a emisiilor absolute din întregul lanț valoric până în 2030

Shein, retailerul global de fashion, a anunțat că va adopta o serie de noi angajamente în domeniul sustenabilității, cu scopul de a reduce emisiile absolute din lanțul său valoric cu 25% până în 2030. De asemenea, compania a dezvoltat o serie de parteneriate menite să abordeze problema emisiilor din lanțul de aprovizionare, prin creșterea eficienței energetice a furnizorilor și sprijinirea tranziției acestora către energia regenerabilă, scrie Esgtoday.

Prin acest angajament, Shein dorește să își îmbunătățeasca imaginea și practicile adoptate în materie de durabilitate după ce,  în urma unor rapoarte, compania a fost acuzată că folosește furnizori care încalcă legislația muncii, iar modelul de afacere folosit este dăunător mediului. Shein nu este singura companie luată în vizor. În ultimele luni, marii retailer din domeniul fashion au fost supuși unui control tot mai atent din partea autorităților de reglementare în ceea ce privește afirmațiile lor privind sustenabilitatea, inclusiv ASOS, Boohoo și George în Marea Britanie și H&M și Decathlon în Olanda.

În comunicatul de presă prin care a anunțat noile obiective, compania a declarat că este “hotărâtă să își transforme afacerea și să schimbe modul în care moda este produsă și consumată”, adăugând că “analizează în mod holistic modul în care ne putem reduce mai bine impactul în fiecare etapă a lanțului nostru valoric, inclusiv în ceea ce privește aprovizionarea”.

La fel ca în cazul celor mai mulți comercianți din domeniul modei, marea majoritate a impactului climatic are loc în zone ale lanțului său valoric care nu sunt sub controlul direct al companiei, sau în cadrul emisiilor din domeniul de aplicare 3 (Scope 3). În urma evaluării amprentei de emisii, SHEIN a dezvăluit că 99% din emisiile sale sunt generate în lanțul de aprovizionare, în special în ceea ce privește aprovizionarea cu materiale, fabricarea și distribuția produselor.

SHEIN a declarat că are ca obiectiv o reducere cu 25% a emisiilor absolute din domeniul de aplicare 3 până în 2030. În plus, compania își propune să reducă emisiile din domeniul de aplicare 1 cu 42% și să achiziționeze certificate de energie regenerabilă (REC) pentru 100% din energia electrică utilizată în operațiunile SHEIN pentru a reduce emisiile din domeniul de aplicare 2, până în 2030.

Conform Carbon Trust, domeniul de aplicare 1 acoperă emisiile directe ale companiei provenite din resurse deținute sau controlate, domeniul de aplicare 2 acoperă emisiile indirecte provenite din generarea de energie electrică, abur, încălzire și răcire achiziționate și consumate, iar domeniul de aplicare 3 include toate celelalte emisii indirecte care au loc în lanțul valoric al unei companii.

Adam Whinston, Global Head of ESG at SHEIN a declarat: “Astăzi facem un pas semnificativ înainte, anunțând un nou set de obiective pentru 2030 care ne vor ajuta să atingem obiectivele de reducere a emisiilor pentru întregul nostru lanț de aprovizionare în următorii șapte ani.”

Pentru a aborda problema emisiilor din lanțul său de aprovizionare, SHEIN a anunțat parteneriate cu organizația non-profit Apparel Impact Institute (Aii) și cu platforma de energie regenerabilă Brookfield Renewable Partners. SHEIN va contribui cu 7,6 milioane de dolari la programele Carbon Leadership și Clean by Design ale Aii, care se concentrează pe analiza comparativă a emisiilor de carbon, evaluarea și stabilirea de obiective și, respectiv, pe sprijinirea unităților de producție textilă în vederea reducerii consumului de energie, apă și substanțe chimice.

Foto: Shein Sustainability and Social Impact Report 2021

Share this article
Prev Post

Asociația Preocupați de Viitor a lansat proiectul „Educație civică activă pentru conservarea resurselor naturale și colectarea separată a deșeurilor în Sectorul 6”

Next Post

OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia, parteneriat pentru construcția a 4 parcuri fotovoltaice ce vor alimenta cu energie sistemul energetic național începând cu 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next