Companii responsabile față de mediu și oameni

OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia, parteneriat pentru construcția a 4 parcuri fotovoltaice ce vor alimenta cu energie sistemul energetic național începând cu 2024

OMV Petrom va construi, în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), patru parcuri fotovoltaice (PV) cu o putere totală de aproximativ 450 MW, conform unui comunicat al companiei. Conform estimărilor actuale, cele 4 parcuri forovoltaice, ce vor fi construite în Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamentele fostelor exploatări miniere operate de CE Oltenia, ar trebui să alimenteze cu energie electrică sistemul energetic național începând cu anul 2024.

În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnat ca investitor selectat pentru aceste proiecte, în urma unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 de milioane de euro, iar aproximativ 70% sunt finanțate prin Fondul de Modernizare.

“Obiectivul noastru este ca, până în 2030, să punem în funcţiune peste 1 GW de capacitate de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate. Prin asocierea cu CE Oltenia progresăm semnificativ spre acest obiectiv şi împreună contribuim la tranziţia energetică a României. Capacitatea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va crește cu o treime din capacitatea totală instalată la nivel național de energie solară, care este în prezent de aproximativ 1,4 GW.”, a declarat Franck Neel, membru al Comitetului Executiv al OMV Petrom, responsabil pentru Gaze și Energie.

Daniel Burlan, președintele Consiliului de Administrație al CE Oltenia, a adăugat: “CE Oltenia – cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, trebuie să îşi adapteze strategia de dezvoltare la noile tendinţe şi cerinţe care vizează decarbonarea sistemului energetic şi diversificarea mixului energetic al României prin înlocuirea unităţilor pe bază de lignit cu centrale pe bază de gaz şi proiecte de energie regenerabilă, în vederea menţinerii în siguranţă a sistemului energetic Naţional (SEN). Implementarea în parteneriat cu OMV Petrom a celor patru parcuri fotovoltaice reprezintă un obiectiv important pentru societate, atât în ceea ce priveşte contribuţia la tranziţia energetică a României, cât şi pentru implementarea măsurilor din Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană”.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice distincte, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este de a vinde energia electrică produsă de aceste entități celor doi parteneri în cote egale.

Foto: Freepik

Share this article
Prev Post

Shein: noi angajamente de sustenabilitate pentru reducerea cu 25% a emisiilor absolute din întregul lanț valoric până în 2030

Next Post

Auchan a lansat Luna Climatului – o campanie integrată de mobilizare comunitară și conștientizare a impactului schimbărilor climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next