Companii responsabile față de mediu și oameni

OMV Petrom va investi 130 mil. euro la rafinăria Petrobrazi pentru construcția noii unități de produse aromatice cu impact redus asupra mediului

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, investește în următorii 3 ani aproximativ 130 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru construirea unei noi unități de produse aromatice. Acesta va funcționa la standardele moderne de operare BAT (Best Available Technology) cu impact redus asupra mediului. Capacitatea de procesare a noii unități este de circa 1.500 tone/zi de benzină reformată.

Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Rafinare și Marketing: „Cererea pentru benzină continuă să fie robustă în zona de sud-est a Europei. În paralel cu dezvoltarea ofertei noastre de produse de mobilitate alternativă, vrem să asigurăm pentru clienții noștri produsele de care au nevoie, la standarde ridicate de mediu. Urmează și alte investiții semnificative la Petrobrazi, atât pentru eficiența tehnologică a rafinăriei, cât și pentru producția de bio-combustibili de generația a doua.”

Procesul de înlocuire a actualei unități de produse aromatice se va realiza în perioada 2023 – 2025. Unitatea de produse aromatice care operează în prezent la Rafinăria Petrobrazi a fost pusă în producție în anul 1961. Aceasta este singura instalație din cadrul unei rafinării românești care poate asigura obținerea de benzină la standarde europene.

Noua unitate de produse aromatice va fi pusă în funcțiune în anul 2026. Aceasta va asigura continuitate în producția de benzină cu conținut volumetric de benzen mai mic de 1%, conform standardelor europene actuale. Toluenul poate fi folosit în fabricarea benzinei comerciale cu cifră octanică îmbunătățită, dar poate fi utilizat și ca solvent în industria chimică pentru obținerea de vopseluri, adezivi sau în procese de obținere a produselor de pielărie.

Rafinăria Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a țițeiului de 4,5 milioane de tone pe an. Începând din 2005, OMV Petrom a investit mai mult de 1,8 miliarde de euro în rafinărie, o treime din această investiție contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Foto: omvpetrom.com

Share this article
Prev Post

Centrul logistic Auchan din Călan a obținut certificarea BREEAM pentru sustenabilitate și impact redus asupra mediului

Next Post

Nota verde a Conferinței Plenipotențiarilor ITU 2022, de la București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next