Companii responsabile față de mediu și oameni

Țările UE au investit aproximativ 69 de miliarde de euro pentru protejarea mediului

Investitii in protejarea mediului EUROSTAT ECSR
Investitii in protejarea mediului EUROSTAT ECSR

Eurostat estimează că, în 2022, țările UE au investit aproximativ 69 de miliarde de euro în active esențiale pentru a furniza servicii de protecție a mediului (PE). Aceste servicii au inclus stații de tratare a apelor uzate, vehicule pentru transportul deșeurilor, achiziții de terenuri pentru crearea unei rezervații naturale sau echipamente mai puțin poluante pentru a produce cu emisii mai puține.

Aproximativ 44 de miliarde de euro (65% din totalul investițiilor în protecția mediului) au fost cheltuite de corporații, atât de furnizorii specializați de servicii de protecție a mediului (de exemplu, companiile private care se ocupă de colectarea și prelucrarea deșeurilor și de canalizare), cât și de corporații, altele decât producătorii specializați, care achiziționează tehnologii și echipamente care reduc presiunile asupra mediului care decurg din procesul lor de producție (de exemplu, echipamente care reduc emisiile atmosferice). Administrația publică și sectorul non-profit au reprezentat ponderea rămasă (35%).

Citește și: Bath, cel mai verde oraș din UK (Studiu)

Ponderea investițiilor în protecția mediului în totalul investițiilor a fost de aproximativ 2,5% în 2022. Mai exact, ponderea investițiilor în protecția mediului în totalul investițiilor corporațiilor a fost de 2,0%, iar cea a administrației publice de 4,8%.

Cea mai mare parte a investițiilor a fost legată de serviciile de gestionare a apelor uzate și a deșeurilor. În 2022, acestea reprezentau 44,0% și, respectiv, 25,7% din totalul investițiilor pentru protecția mediului, în timp ce 10,5% au fost destinate protecției aerului, 7,8% protecției împotriva radiațiilor, cercetării și dezvoltării în domeniul mediului și altor activități de protecție a mediului, inclusiv administrației generale de mediu și educației, 6,0% protecției solului și apelor subterane, 4,4% protecției biodiversității și peisajului, iar restul de 1,6% reducerii zgomotului.

Citește și: România a avut în 2022 cea mai mică alocare bugetară pentru cercetare și dezvoltare din UE (Eurostat)

Sursa: Eurostat

Share this article
Prev Post

Bath, cel mai verde oraș din UK (Studiu)

Next Post

UE a avut aproape 360.000 de pompieri profesioniști în 2022. România, printre țările cu cei mai mulți pompieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next