Companii responsabile față de mediu și oameni

Save Soil: Până în 2050, 90% din solul mondial va ajunge într-o stare de degradare

Degradarea solului este o problemă climatică importantă care nu beneficiază de aceeași recunoaștere publică precum precum creșterea temperaturilor, inundațiile și calitatea aerului. Un total de 2,2 milioane tone de sol vegetal este erodat anual în Marea Britanie, iar peste 17% din terenurile arabile prezintă semne de eroziune, potrivit Agenției de Mediu.

Conform Save Soil, 52% din totalul solurilor agricole sunt deja degradate, urmând ca până în 2050, 90% din solul mondial să ajungă într-o stare de degradare. La nivel mondial, mai mult de jumătate din soluri sunt clasificate acum ca fiind degradate, iar aproximativ 1,5 miliarde de oameni trăiesc pe terenuri degradate, susține Sustainable Food Trust. Organizația susține că această deteriorare este, în mare parte, rezultatul practicilor agricole industriale, al pășunatului excesiv și al încălzirii globale și generează un cost ascuns enorm pentru societate.

În următorii 20 de ani, se preconizează că se va produce cu 40% mai puțină hrană pentru 9,3 miliarde de oameni, deoarece solul sărac duce la o valoare nutritivă scăzută. Fructele și legumele de astăzi conțin deja cu 90% mai puțini nutrienți și se estimează că două miliarde de oameni suferă de deficiențe nutriționale care duc la o multitudine de boli, adaugă organizația.

În plus, degradarea solului crește riscul de inundații, deoarece solurile care au pierdut materia organică nu pot absorbi și reține cantități importante de apă. Costul anual al degradării solului a fost estimat între 6,3 trilioane și 10,6 trilioane de dolari.

Șefa departamentului de comunicare, Megan Perry, a declarat: “Solul stochează 2.500 de miliarde de tone de carbon, aproape de două ori mai mult decât în atmosferă și de peste patru ori mai mult decât cele 560 de miliarde de tone care se găsesc în plante și animale. Prin urmare, prioritatea noastră principală trebuie să fie oprirea degradării solului și păstrarea întregului carbon în sol. Dar majoritatea terenurilor cultivate au pierdut deja între 40-60% din carbonul organic în atmosferă.”

Share this article
Prev Post

BASF și AHK România anunță începerea înscrierilor în România pentru noua ediție a concursului de soluții inovatoare

Next Post

Ford se alătură First Movers Coalition pentru comercializarea tehnologiilor cu emisii zero

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next