Companii responsabile față de mediu și oameni

Emisiile de gaze cu efect de seră din UE au scăzut cu 3% în primul trimestru din 2023

Emisiile de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană au scăzut cu aproape 3% în primul trimestru al anului 2023, chiar dacă economia blocului a înregistrat o ușoară creștere, a anunțat miercuri agenția europeană de statistică Eurostat.

În intervalul ianuarie-martie, emisiile de gaze cu efect de seră ale economiei UE au totalizat 941 de milioane de tone de echivalent CO2 (CO2-eq), ceea ce reprezintă o scădere de 2,9% față de același trimestru din 2022 (969 de milioane de tone de CO2-eq). Această scădere a avut loc simultan cu o creștere de 1,2% a produsului intern brut (PIB) al UE în primul trimestru din 2023, comparativ cu același trimestru din 2022.

În primul trimestru al anului 2023, sectoarele responsabile de cele mai multe emisii de gaze cu efect de seră au fost sectorul domestic (24%), industria prelucrătoare (20%), furnizarea de energie electrică și gaze” (19%), agricultura (13%), urmate de transport și depozitare (10%).

Datele arată că, în comparație cu primul trimestru din 2022, emisiile au scăzut în 5 din cele 9 sectoare economice. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în sectorul energetic și al furnizării de gaze (-12,3%). Principalul sector în care emisiile au crescut a fost „transport și depozitare” (+7,2%).

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 21 de țări din UE

În primul trimestru al anului 2023, emisiile au scăzut în aproape toate țările UE în comparație cu primul trimestru al anului 2022, cu excepția Irlandei (+9,1%), Letoniei (+7,5%), Slovaciei (+1,9%), Danemarcei (+1,7%), Suediei (+1,6%) și Finlandei (0,3%), unde au crescut. Aceste țări UE au înregistrat, de asemenea, o creștere a PIB-ului.

Cele mai mari reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră au fost înregistrate în Bulgaria (-15,2%), Estonia (-14,7%) și Slovenia (-9,6%).

Dintre cele 21 de țări din UE care și-au redus emisiile, doar 6 și-au redus și PIB-ul (Cehia, Estonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria și Polonia), ceea ce înseamnă că 15 țări din UE (Portugalia, Croația, Belgia, Malta, Franța, Spania, Țările de Jos, Germania, Austria, România, Italia, Cipru, Grecia, Slovenia și Bulgaria) au reușit să își reducă emisiile și, în același timp, să își crească PIB-ul.

În timp ce lumea se confruntă cu fenomene meteorologice din ce în ce mai imprevizibile și extreme cauzate de schimbările climatice, inclusiv cu valurile de căldură din Portugalia și Spania, UE face presiuni pentru a-și atinge obiectivul de zero emisii net până în 2050. La începutul acestui an, Parlamentul European legea care interzice vânzarea de noi mașini pe benzină și diesel în Uniunea Europeană începând cu 2035, cu scopul de a accelera trecerea la vehicule electrice și de a combate schimbările climatice.

Sursa foto: Eurostat

Share this article
Prev Post

După cea mai călduroasă lună din istorie, trebuie să facem mai mult

Next Post

Inteligența artificială ar putea ajuta avioanele să evite dârele care încălzesc planeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next