Companii responsabile față de mediu și oameni

Utilizarea îngrășămintelor în agricultura UE a scăzut cu 10% în 2022. România, printre țările care au folosit cel mai mult îngrășăminte pe bază de fosfor

În 2022, cantitatea de îngrășăminte minerale (azot și fosfor) utilizată în producția agricolă în UE a fost de 9,8 milioane de tone, informează Eurostat.

Aceasta a reprezentat o scădere semnificativă, de 10,3 %, comparativ cu cantitatea utilizată în 2021 și o scădere cumulată de 15,9 % în raport cu vârful relativ înregistrat în 2017.

Scăderea utilizării îngrășămintelor minerale în UE în 2022 a fost parțial asociată cu creșterea bruscă a prețurilor îngrășămintelor ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și a aplicării sancțiunilor împotriva Rusiei, astfel cum se subliniază în Comunicarea Comisiei Garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare.

Utilizarea îngrășămintelor pe bază de azot în producția agricolă a UE a fost redusă la aproximativ 8,9 milioane de tone în 2022, echivalentul unei scăderi de la an la an de 9,4%.

Utilizarea îngrășămintelor pe bază de azot în agricultură a fost cea mai ridicată în țările care se numără și printre principalii producători agricoli ai UE, în special Franța (2,0 milioane de tone) și Germania (1,1 milioane de tone).

În 2022, utilizarea îngrășămintelor pe bază de fosfor în agricultura UE a fost de 0,9 milioane de tone. Aceasta a fost echivalentă cu o scădere de 17,9 % comparativ cu cantitatea utilizată în 2021.

Țările cu cea mai mare utilizare de îngrășăminte pe bază de fosfor în agricultură în 2022 au fost Franța, Spania, Italia și România; împreună, acestea au reprezentat aproximativ jumătate din utilizarea totală din UE.

Sursa foto: Eurostat

Share this article
Prev Post

19 organizații din România au absolvit programul Transformator pentru a integra principiile sustenabilității în operațiunile lor

Next Post

Descoperă împreună cu Asociația Parcul Natural Văcărești lumea secretă a fluturilor de noapte din Pădurea Băneasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next